Још нису преузели дужност, а већ се ни око чега не слажу

nezavisne.com
Још нису преузели дужност, а већ се ни око чега не слажу

Сарајево, Бањалука - Ако је судити према првим изјавама новоизабраних чланова Предсједништва БиХ, у наредне четири године могу се очекивати мање-више исти односи и политике које су биле и раније, а које су спровођене од тачке до тачке дневног реда.

Односи Милорада Додика, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, као новоизабраних чланова Предсједништва БиХ, зависиће од много фактора, прије свега односа између Хрвата и Бошњака у Федерацији, а ствари ће сасвим сигурно компликовати и то што Хрвати у БиХ не признају изборни легитимитет Комшића.

“Све зависи од њихове спремности да постигну консензус, али и од политика које они представљају, а то су оне националне политике. Тако гледано, тешко је очекивати да се постигне пуна сагласност о спољнополитичким и свим другим питањима из надлежности Предсједништва БиХ”, рекао је Милош Шолаја, политички аналитичар из Бањалуке.

Он каже да посљедње изјаве Комшића, Џаферовића и Додика говоре да ће сарадња бити компликованија и још мање ефикасна него што је било раније, те да ће посебан проблем бити имплементација изборног резултата јер Хрвати одбијају било какав компромис с Комшићем.

А, када су у питању изјаве новоизабраних чланова Предсједништва БиХ, већ се могу видјети прве варнице. Рецимо, Комшић је недавно рекао да би БиХ могла поднијети тужбу против Хрватске због пељешког моста, док је Додик одмах рекао да ту тужбу неће подржати. Слично је било и када је Додик рекао да ће размотрити могућност да БиХ призна Крим као дио Русије, на шта му је Комшић рекао да је Косова држава. Такође, Додик је рекао да ће Џаферовић и Комшић унијети ратну прошлост у Предсједништво, те да је отежавајуће то што Комшић сматра да је његов поглед на БиХ једини могућ, додајући да то, наравно, није тачно. У овом постизборном периоду није “мировао” ни Џаферовић, који је недавно поручио хрватским политичарима да добро припазе шта говоре и раде, док је Додика упозорио да постоје начини да се заустави сваки покушај деструкције БиХ те да би му најбоље било да се окрене конструктивном заједничком раду.

“Доста ће зависити од тога да ли ће се странке које буду формирале власт између Хрвата и Бошњака моћи договорити о неком смисленом формирању централне власти и од тога ће зависити да ли ће и како ће Предсједништво БиХ функционисати”, рекао је Срећко Латал, аналитичар из Сарајева.

У првом заједничком јавном наступу, новоизабрани чланови Предсједништва БиХ сложили су се да треба радити у складу с Уставом, али се могло видјети да ће ипак велики дио проблема бити то што Комшић за члана Предсједништва БиХ није изабран гласовима Хрвата, а наводно треба да заступа интересе тог народа у наредне четири године. Чланови Предсједништва БиХ сложили су се и да БиХ треба да иде путем европских интеграција, те изразили жељу да заједно иду у Брисел.

Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ, изразио је задовољство поруком коју је чуо, напомињући да мисли на посјету Бриселу након постизборне успоставе нове власти у земљи.

“Врло је важно да су они сагласни да прво треба заједнички отићи у Брисел, заједнички представити БиХ. То и нама треба да чујемо јер досад су све биле приче о подјелама”, рекао је Вигемарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана