Jerković: Ravnopravnost svih naroda garant zajedničkog života

Srna
Jerković: Ravnopravnost svih naroda garant zajedničkog života

Banjaluka - Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković rekao je na Božićnom prijemu, koji je večeras organizovao u Banjaluci, da ravnopravnost svih naroda u BiH i dalje ostaje osnovni preduslov i garant opstanka zajedničkog života.

"Samo ravnopravan i na demokratskim osnovama uređen sistem može nas dovesti do prosperiteta i samo tako možemo postići zacrtane ciljeve. Moramo se kao narodi međusobno poštovati i sarađivati", poručio je Jerković u obraćanju prisutnim gostima, među kojima su, između ostalih, bili i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Jerković je naveo da se hrvatski narod, koji u BiH i Republici Srpskoj sa drugim narodima dijeli istu sudbinu, nada da će naredna godina donijeti vjeru u bolje sutra.

"To nas čini snažnijim i upornijim u ispunjenju nadolazećih zadataka", rekao je Jerković

On je izrazio nadu da će se krenuti ozbiljnim koracima naprijed.

"Mi to možemo i zaslužujemo, ali samo kao narodi jednakih, neuskraćenih prava, kako na nivou pojedinca, tako na nivou entiteta i BiH", rekao je Jerković.

On je naveo da predstojeća godina neće biti laka i da će na putu ostvarenja krajnjeg cilja biti potrebno dosta odricanja.

"Siguran sam da možemo uspjeti ukoliko udružimo snage, slijedeći božićnu poruku zajedništva, a u službi opšteg dobra", istakao je Jerković.

On je rekao da bi svaki čovjek trebalo da doprinese ovom procesu svojim radom, kako bi svojom odgovornošću i ozbiljnošću omogućio da ovaj prostor postane dio velike, moderne, stabilne, perspektivne i čvrste porodice - Evropske unije.

U želji da predstojeći katolički Božić provedu u veselom prazničnom raspoloženju, Jerković je svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti poželio srećan Božić.

Vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, koji Božić slave 7. januara, Jerković je ovaj praznik čestitao tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi".

Svim Bošnjacima, koji su večeras došli uveličati Božićni prijem, Jerković je poželio ugodno zajedničko druženje, a svim Jevrejima čestitao je nedavno proslavljeni praznik Hanuku.

Prijemu su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ministri u vladama Republike Srpske i Federacije BiH, ministri u Savjetu ministara, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, delegati u Vijeću naroda Republike Srpske i saborski poslanici i ministri u Vladi Hrvatske.

U ime Katoličke crkve, prijemu je prisustvovao nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić, a prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice.

Božićnom prijemu prisustvovali su generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio.

Večerašnjem Božićnom prijemu prisustvovali i predstavnici lokalne, zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, privrednici kao i mnoge druge zvanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana