Izetbegović preko dijaspore juriša na SNSD

Darko Momić
Izetbegović preko dijaspore juriša na SNSD

Banjaluka - Najjača bošnjačka partija, SDA, u okviru priprema za stranački kongres, koji treba da bude održan u septembru ove godine, uveliko radi na uključivanju bošnjačke dijaspore u svoj rad tako što radi na uspostavljanju stranačkih organizacija u inostranstvu, prije svega u skandinavskim zemljama, gdje je bošnjačka dijaspora najmasovnija.

Prema saznanjima našeg lista, osnovni cilj ovih aktivnosti, koje je inicirao aktuelni lider SDA Bakir Izetbegović, jeste da parira SNSD-u i vlastima u Republici Srpskoj koje su za posljednje dvije godine organizovale dva Foruma dijaspore u Banjaluci i animirale srpsku dijasporu da se uključi u društvene i političke tokove u RS.

Član Predsjedništva SDA i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS Edin Ramić potvrdio je za “Glas Srpske” da je unutar SDA do sada funkcionisala Komisija za dijasporu, koja je bila zadužena za veze s inostranstvom.

- U toku su izmjene stranačkog statuta, ali u ovom trenutku ne mogu da vam kažem da li će se one i u kojoj mjeri odnositi i na pitanja dijaspore jer je sve tek u formi prijedloga. Sve je do sada rađeno preko Komisije za dijasporu, ali nije isključeno da će to ubuduće biti rađeno na drugačiji način i u nekoj drugoj organizacionoj formi, samo što trenutno ne mogu ništa više da vam kažem. Znam da su do sada neke zemlje čak imale kvotu u Glavnom odboru, ali generalno smatram da uključenost dijaspore u politički život BiH nije na zadovoljavajućem nivou - rekao je za naš list Ramić.

Ipak, da u ovoj stranci, ali i cijelom bošnjačkom političkom korpusu već duže vrijeme ozbiljno rade na masovnijem uključivanju bošnjačke dijaspore u politički život i izborne procese u BiH s ciljem da promijene vlast u Srpskoj potvrdio je Bakir Izetbegović još polovinom prošle godine. On je tada na Kongresu Svjetskog saveza dijaspore BiH ocijenio da “postoje i procesi koji traju samo jedan dan, nagli preokreti koji mogu nadoknaditi izgubljene godine”.

- Sedmog oktobra ove godine dijaspora može pokazati svoju snagu i promijeniti političke balanse u BiH, naročito u RS - poručio je Izetbegović.

Iako njegov tadašnji poziv nije dao rezultate jer je SDA od ukupno 600.000 birača iz inostranstva putem pošte dobila svega oko 4.200 glasova, Izetbegović ne odustaje od animiranja dijaspore, pa je prije svega nekoliko dana poručio da je “dijaspora uspavani div koji može promijeniti stanje u BiH u jednom danu - danu nekih budućih izbora”.

- Potrebno nam je da samo deset odsto birača u dijaspori izađe i pravilno glasa. I na tome se radi, ali treba propisati obaveze i definisati organizaciju - rekao je Izetbegović.

S druge strane, SNSD je krenuo u formiranje stranačke organizacije u inostranstvu, ali kako kažu u ovoj stranci, ne da bi nekome nanijeli štetu, već zbog interesovanja dijaspore za očuvanje RS. Lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno je rekao da postoji veliki broj ljudi sa pravom glasa u Srpskoj koji trenutno žive izvan RS, a koji žele da budu organizovani i u interesu SNSD-a i RS. Poslije toga je portparol ove stranke Radovan Kovačević za “Glas Srpske” potvrdio da je donesena odluka da se ti ljude organizaciono uključe u rad SNSD-a.

Duraković

 

Za razliku od lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji uvijeno kaže da je cilj organizovanja bošnjačke dijaspore da bude promijenjena vlast u Srpskoj, bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković to je rekao potpuno otvoreno.

- Provjerite svoja dokumenta, registrujte se na vrijeme i ispunite svoju građansku dužnost. Glasovi iz dijaspore mogu označiti kraj vladavine SNSD-a - poručio je Duraković, pozivajući sunarodnike da se registruju za prošlogodišnje oktobarske izbore, na kojima je on bio neuspješan kandidat za predsjednika RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana