Изетбеговић правда нестанак Срба из ФБиХ

Дарко Момић
Изетбеговић правда нестанак Срба из ФБиХ

Бањалука - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић прије два дана је поново на најружнији начин покушао Србима да налијепи најружнију етикету и да их оптужи да су одговорни за сво зло које их је снашло у посљедњој деценији прошлог вијека.

Према мишљењу Изетбеговића који је изјавио да су “Срби заратили и разишли се са Словенцима, Хрватима, Албанцима, православним Македонцима, браћом Црногорцима и сваким с ким су дијелили државу и животни простор”, испада да су Срби сами себи одузели грађанска права у Словенији и етнички се очистили из Хрватске, да су протјеривали свештенике и затварали епископе Српске православне цркве у Црној Гори и у Македонији, као и да су палили и рушили своје цркве и манастире на Косову.

Политиколог из Бањалуке Војислав Савић каже да су антисрпске изјаве и испади постали свакодневица у нашим и регионалним медијима.

- То што је рекао Бакир Изетбеговић скандалозно је на неколико нивоа и у потпуности игнорише чињеницу да су Срби протјерани са простора гдје су живјели вијековима - од Сарајева и Мостара, преко Крајине и Далмације, па све до Космета - каже Савић.

Према његовим ријечима, на овај начин се тражи оправдање за страховите злочине и прогон Срба из ФБиХ, што је образац који се користи и на другим мјестима.

- Протјераш Србе из Сарајева и онда кажеш - Срби не могу да пронађу модус да живе са нама. То је заиста глупост и безобразлук епских размјера, карактеристичан за Бакира Изетбеговића - каже Савић.

Историчар Вук Бачановић, који је због властитог мишљења био приморан да напусти Сарајево и живи на релацији Мостар - Београд, каже да је ријеч о класичном примјеру дневно-политичке реторике, која поједностављује историјске процесе.

- Изетбеговићева тврдња би била исправна да су сви осим Срба силно жељели и вољели Југославију. Да је то тако било, они се не би растајали од Срба, већ би формирали неку југословенску војску, која би поразила тог митског ексклузивног кривца за распад заједничке државе - Србе - каже Бачановић.

Он додаје да је Југославија одумрла из више разлога, а један од њих су републички национализми, који су попут темпираних бомби уништили федерацију у вријеме геополитичког лома, насталог распадом совјетског блока.

- Што се тиче другог дијела Изетбеговићеве изјаве у којој се “нада да ће Срби након свих болних искустава са Бошњацима ипак пронаћи модус суживота”, сматрам да треба дијелити те наде, али и наде да бошњачка политика неће наступати из моралистичке позиције највеће жртве, јер таква позиција минира сваки облик дијалога и здравог суживота - каже Бачановић.

Промјене

 

Вук Бачановић сматра да и српска страна мора да промијени јако пуно ствари на путу дијалога и суживота.

- Прије свега у промјени парадигме свога национализма из дефанзивног и затвореног у један отмени, шармантни национализам, чија ће мека моћ, као некада у себе инкорпорисати многе околне и различите идентитете и наравно у себе укључити катарзу за оно што је у недавној прошлости, без сумње, била политика мржње према Бошњацима, односно муслиманима - каже Бачановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана