Изетбеговић и Радончић гурају БиХ у НАТО

Жељка Домазет
Изетбеговић и Радончић гурају БиХ у НАТО

Сарајево - Лидери СДА и СББ-а Бакир Изетбеговић и Фахрудин Радончић на јучерашњем састанку одлучили су, како су истакли, да по страни оставе сујете и да се уједине због, навели су, јачања блока из Републике Српске и оног окупљеног око ХДЗ-а БиХ.

Изетбеговић је рекао да је састанак био садржајан и обећавајући. СДА је, како је рекао, посебно била заинтересована за приоритете СББ-а. Изетбеговић се осврнуо и на неслагање СНСД-а и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да БиХ буде члан НАТО-а.

- Говорио сам раније и мислим да нико не може себи дати за право да нешто диктира. Нарочито не оно што је противзаконито. Очекујем од Додика, од себе, Радончића и других да буде прагматичан и да направи компромис. Он то може, активација МАП-а не значи улазак у НАТО. Све док не буде сагласности за то, то се неће десити, тако да од Додика очекујем да буде направљен тај корак и да омогућимо именовање Зорана Тегелтије - рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је казао да је атмосфера на састанку са Радончићем била обећавајућа и да је увјерен да ће ове двије странке бити у власти и у ФБиХ и на нивоу БиХ. Радончић је након састанка рекао да се разговарало о приоритетима и како да буде појачан евроатлантски пут. Радончић је рекао да је за БиХ много значајнији улазак у НАТО него у ЕУ. Казао је да се за улазак у ЕУ много дуже чека, а да улазак у НАТО значи вишеструко јачање инвестиција у земљу.

- Ми смо данас као СББ, а мислим и наше колеге из СДА, пред једним великим испитом, нарочито када је у питању стратешки бошњачки национални интерес. Имате ситуацију на нивоу БиХ да ће СНСД и СДС ући заједнички у Савјет министара, два ХДЗ-а улазе у Савјет министара и мислим да у позитивном смислу тим трендовима треба парирати на начин да се сва одговорност на нивоу БиХ не пребацује на једну странку него да се направи један бошњачки блок који ће радити у интересу и нашег народа, али и БиХ у цјелини - констатовао је Радончић.

Разговори

 

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ Изетбеговић је рекао да је она у прошлом мандату формирана до 31. марта те да ће то сада бити и раније. Изетбеговић је рекао да ће у наредних десетак дана бити интензивирани разговори с ХДЗ-ом и СНСД-ом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана