Izetbegović, Radončić i Čović čekaju funkcije

klix.ba
Izetbegović, Radončić i Čović čekaju funkcije

Konstituiranje Doma naroda FBiH bit će završeno slijedeće sedmice, nakon čega će se otvoriti vrata za popunjavanje i državnog Doma naroda. Na te funkcije čekaju i lideri najvećih političkih stranaka u BiH.

Naime, predsjednici SDA, SBB-a, ali i HDZ-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić te Dragan Čović, osim što predvode stranke, za sada nisu izabrani niti imenovani na neku drugu funkciju.

Prema dosadašnjem iskustvu, ali i sporadičnim najavama izvjesno je da će oni svoje funkcije potražiti u gornjem domu državnog parlamenta - Domu naroda BiH.

Državni dom naroda se popunjava glasanjem u Domu naroda FBiH. S obzirom na broj delegata koje ima HDZ u federalnom Domu, evidentno je da će u Klub Hrvata za državni Dom izglasati ko god bude predložen, a očekuje se da će među 4 delegata koje će izabrati HDZ, vjerovatno biti i Dragan Čović.

Po minimalno tri glasa, koliko je potrebno dobiti u Domu naroda Parlamenta FBiH za izbor u državni Dom očekuje se da bude izabran i lider SBB-a Fahrudin Radončić, kojeg će osim delegata iz njegove stranke podržati i delegati stranaka iz ASDA i PDA. SDP ima trojicu delegata u Domu naroda FBiH, a očekuje se da oni podrže Denisa Bećirovića, koji je izgubivši utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva ostao bez funkcije.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na direktnim izborima izabran je u Predstavnički dom državnog parlamenta. SDA ima najviše delegata u Domu naroda FBiH, a očekuje se da u državni Dom izaberu Bakira Izetbegovića i Halida Genjca te još jednog delegata.

Iz Republike Srpske u Domu naroda BiH će sjediti četiri delegata iz SNSD-a i to Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović te Mladen Bosić iz SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana