Изетбеговић, Радончић и Човић чекају функције

klix.ba
Изетбеговић, Радончић и Човић чекају функције

Конституирање Дома народа ФБиХ бит ће завршено слиједеће седмице, након чега ће се отворити врата за попуњавање и државног Дома народа. На те функције чекају и лидери највећих политичких странака у БиХ.

Наиме, предсједници СДА, СББ-а, али и ХДЗ-а Бакир Изетбеговић, Фахрудин Радончић те Драган Човић, осим што предводе странке, за сада нису изабрани нити именовани на неку другу функцију.

Према досадашњем искуству, али и спорадичним најавама извјесно је да ће они своје функције потражити у горњем дому државног парламента - Дому народа БиХ.

Државни дом народа се попуњава гласањем у Дому народа ФБиХ. С обзиром на број делегата које има ХДЗ у федералном Дому, евидентно је да ће у Клуб Хрвата за државни Дом изгласати ко год буде предложен, а очекује се да ће међу 4 делегата које ће изабрати ХДЗ, вјероватно бити и Драган Човић.

По минимално три гласа, колико је потребно добити у Дому народа Парламента ФБиХ за избор у државни Дом очекује се да буде изабран и лидер СББ-а Фахрудин Радончић, којег ће осим делегата из његове странке подржати и делегати странака из АСДА и ПДА. СДП има тројицу делегата у Дому народа ФБиХ, а очекује се да они подрже Дениса Бећировића, који је изгубивши утрку за бошњачког члана Предсједништва остао без функције.

Предсједник СДП-а Нермин Никшић на директним изборима изабран је у Представнички дом државног парламента. СДА има највише делегата у Дому народа ФБиХ, а очекује се да у државни Дом изаберу Бакира Изетбеговића и Халида Гењца те још једног делегата.

Из Републике Српске у Дому народа БиХ ће сједити четири делегата из СНСД-а и то Никола Шпирић, Душанка Мајкић, Средоје Новић и Лазар Продановић те Младен Босић из СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана