Изетбеговић: Помијешати карте у расподјели ресора

Срна
Изетбеговић: Помијешати карте у расподјели ресора

Сарајево - Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да је потребно што прије окончати формирање власти због одавно пробијених рокова, те навео да су за ови странку у Савјету министара приоритет министарства финансија, одбране, иностраних послова, правде и цивилних послова.

“СДА и партнерске странке треба да преузму три бошњачке позиције и позицију из реда осталих у Савјету министара”, рекао је Изетбеговић.

Он је нагласио да је вријеме да се “мало помијешају карте” када је ријеч о расподјели ресора.

“Већ предуго ХДЗ држи Министарство финансија и вријеме је да ми ту мало помогнемо”, рекао је Изетбеговић новинарима након сједнице Предсједништва СДА.

Он је истакао да се од преговарачког тима СДА тражи да преговоре о формирању власти заврши до 24. марта, да би на наредној сједници Предсједништва странке 25. марта могле бити донесене коначне одлуке о коалицијама.

Изетбеговић је нагласио да је у преговоре неопходно укључити и чланове Колегијума странке који су дио актуелног сазива Савјета министара.

Када је ријеч о преговорима о формирању федералне власти, Изетбеговић наводи да у њима морају учествовати и чланови Колегијума СДА који су дио актуелног сазива Владе Федерације БиХ /ФБиХ/.

“Учешће у будућем сазиву Владе ФБиХ треба бити у складу са учешћем коалиционих партнера у федералном Парламенту. Основни проблем који треба да буде ријешен прије формирања нове владе јесте пракса прегласавања коју ми више нећемо толерисати”, истакао је Изетбеговић.

Он је рекао да питање активације МАП-а кроз усвајање Годишњег националног плана треба третирати као техничко питање које треба рјешавати на нивоу надлежног министарства, јер су сви потребни закони, стратегије и одлуке раније усвојене.

Предсједништво СДА истакло је, поводом терористичког напада на џамије на Новом Зеланду, да то показује монструозну и злочиначку природу идеологије насилог екстремизма и радикализма, преносе федерални медији.

Странка демократске акције поздравила је достављање одговора на додатна питања Европске комисије и очекује да ће БиХ до 1. новембра добити кандидатски статус, с обзиром на то да су, истичу, испуњени сви званични услови ЕУ.

Поздрављена је и одлука Предсједништва БиХ, као и Савјета министара у техничком мандату о одобравању закључивања споразума о снижењу цијена услуга роминга, те почетак градње тунела Храњен у оквиру реализације изградње брзог пута Сарајево-Горажде.

Као позитивна је оцијењена и одлука Парламента ФБиХ о затварању финансијске конструкције за изградњу Блока седам Термоелектране Тузла, што је, како је рекао Изетбеговић, неопходно ради трајног рјешавања стабилности енергетског система БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана