Изборни закон треба мијењати

ATV
Изборни закон треба мијењати

На недавним страначким састанцима, представници СНСД-а и опозиционих странака се можда нису договорили око учешћа у власти - али зато су се сви сложили да је потребно мијењати изборни закон. Лидер ПДП-а жели темељите промјене.

“Ми мислимо да треба увести начин како да се скенирају гласачки листићи, да бисмо добили одмах резултате избора, увести видео надзор над радом бирачких одбора, редефинисати рад бирачких одбора и омогућити да ту буду само представници парламентарних странака, тј. оних које партиципирају у локалним парламентима, јер бисмо на тај начин смањили трговину бирачким одборима од стране странака које се формирају само због тога,” рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а. 

Да се закон под хитно треба мијењати, слажу се и у највећој опозиционој партији. СДС сматра да је коначно сазрело вријеме да се промијени изборни закон, јер неке ствари које се дешавају непосредно након избора, кажу, чине цијели процес бесмисленим.

“Ако ви кроз читаву ту активност од четири године постигнете неки резултат, и онда неко са два-три потеза финансијске природе то све анулира, то обесхрабрује и народ и политичке партије које то доживљавају,” каже Немања Васић, потпредсједник СДС-а.

Партије се слажу и око тога да би мандат требало да припада странци, а не појединцима - да би се смањила постизборна трговина мандатима. За социјалисте, приоритет су строжији услови за оснивање политичких странака - јер се многе региструју само да би добро уновчили своје мјесто у бирачком одбору.

“Ми имамо проблеме да се огроман број политичких субјеката пријављује без икаквих шанси да на изборима успију, а послије тога се њихово регистровање као политичког субјекта који је учествовао на изборима претвори у једну грубу, врло прљаву, трговину са учешћем представника у бирачким одборима,” рекао је Петар Ђокић, предсједник СП.

Посматрачка мисија ОЕБС-а је прошлог децембра у свом извјештају такође дала доста примједби на изборни процес. И они су закључили да се изборни закон у БиХ под хитно треба мијењати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана