Iz BiH otišlo 1,3 miliona stanovnika

Veljko Zeljković
Iz BiH otišlo 1,3 miliona stanovnika

Sarajevo - Prema novoj karti Evrope, koju je izradio kartograf, češki lingvista i matematičar Jakub Marian, iz BiH je od 1991. godine emigriralo 1,3 miliona stanovnika, iz Srbije 900.000, dok se podaci za Hrvatsku još ažuriraju, jer je u toku ogroman talas novih odlazaka.

Ova karta pokazala je katastrofalne podatke o odlasku radnog sposobnog stanovništva sa prostora Balkana u inostranstvo. Kako je navedeno, iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore samo tokom 2015. godine u potrazi za boljim životom otišla je gotovo petina stanovništva.

Prema mišljenju analitičara, uz ratove i njihove posljedice, globalizacija je učinila svoje - oduzela je balkanskim narodima i zemljama domaće tržište, a zapadna Evropa, nakon što je preuzela veliki dio bogatstva tih zemalja, sada uzima i njihove najinteligentnije i radno sposobne ljude u najboljim godinama.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić kaže da se podaci do kojih je on došao ne poklapaju u potpunosti sa podacima koje objavio češki matematičar.

- Uradio sam studiju o migracijama za period od 1991. do 2017. godine, a iz koje je vidljivo da je BiH u tom periodu "izgubila" 1.132.000 svojih građana. Radi se o migracijama i one su bile različitog karaktera. Tokom rata iz BiH je otišlo oko milion ljudi, od čega se u BiH nikada nije vratilo 527.000. Poslije rata uglavnom se odlazilo zbog ekonomskih razloga - navodi Pašalić dodajući kako je ova vrsta migracija stanovništva bila karakteristične za BiH i u ranijem periodu, prije devedesetih godina.

Demograf Aleksandar Čavić ističe da podaci češkog matematičara mogu biti tačni, ali i da iznesene brojke mogu biti još veće ukoliko je Marian u svojim proračunima uzeo u obzir i ratni period.

- Podaci koje ja imam u vezi su sa Republikom Srpskom i poratnim periodom. Prema tim podacima iz Srpske je od 1996. godine pa do danas otišlo oko 331.000 građana - kaže Čavić.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SNjOT Saša Grabovac naglašava da je odlazak radnog sposobnog stanovništva u inostranstvo svakim danom sve evidentniji.

- To je činjenica od koje ne treba bježati i okretati glavu. Ipak, ja se nadam da će se dobar dio tog stanovništva jednog dana vratiti u BiH. Da bi do toga i došlo neophodno je da se napravi politička i ekonomska stabilnost, jer je to preduslov svega, pa i ovog povratka - kategoričan je Grabovac.

Trend iseljavanja će biti nastavljen

Analiza Svjetske banke i Instituta za ekonomske studije u Beču, objavljena sredinom ove godine, pokazala je da je BiH balkanska zemlja sa najviše emigranata. U ovoj studiji je istaknuto da će trend iseljavanja bh. građana biti nastavljen, naročito jer je Njemačka olakšala procedure za građane koji traže posao u toj zemlji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana