Из БиХ отишло 1,3 милиона становника

Вељко Зељковић
Из БиХ отишло 1,3 милиона становника

Сарајево - Према новој карти Европе, коју је израдио картограф, чешки лингвиста и математичар Јакуб Мариан, из БиХ је од 1991. године емигрирало 1,3 милиона становника, из Србије 900.000, док се подаци за Хрватску још ажурирају, јер је у току огроман талас нових одлазака.

Ова карта показала је катастрофалне податке о одласку радног способног становништва са простора Балкана у иностранство. Како је наведено, из БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе само током 2015. године у потрази за бољим животом отишла је готово петина становништва.

Према мишљењу аналитичара, уз ратове и њихове посљедице, глобализација је учинила своје - одузела је балканским народима и земљама домаће тржиште, а западна Европа, након што је преузела велики дио богатства тих земаља, сада узима и њихове најинтелигентније и радно способне људе у најбољим годинама.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић каже да се подаци до којих је он дошао не поклапају у потпуности са подацима које објавио чешки математичар.

- Урадио сам студију о миграцијама за период од 1991. до 2017. године, а из које је видљиво да је БиХ у том периоду "изгубила" 1.132.000 својих грађана. Ради се о миграцијама и оне су биле различитог карактера. Током рата из БиХ је отишло око милион људи, од чега се у БиХ никада није вратило 527.000. Послије рата углавном се одлазило због економских разлога - наводи Пашалић додајући како је ова врста миграција становништва била карактеристичне за БиХ и у ранијем периоду, прије деведесетих година.

Демограф Александар Чавић истиче да подаци чешког математичара могу бити тачни, али и да изнесене бројке могу бити још веће уколико је Мариан у својим прорачунима узео у обзир и ратни период.

- Подаци које ја имам у вези су са Републиком Српском и поратним периодом. Према тим подацима из Српске је од 1996. године па до данас отишло око 331.000 грађана - каже Чавић.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске СЊОТ Саша Грабовац наглашава да је одлазак радног способног становништва у иностранство сваким даном све евидентнији.

- То је чињеница од које не треба бјежати и окретати главу. Ипак, ја се надам да ће се добар дио тог становништва једног дана вратити у БиХ. Да би до тога и дошло неопходно је да се направи политичка и економска стабилност, јер је то предуслов свега, па и овог повратка - категоричан је Грабовац.

Тренд исељавања ће бити настављен

Анализа Свјетске банке и Института за економске студије у Бечу, објављена средином ове године, показала је да је БиХ балканска земља са највише емиграната. У овој студији је истакнуто да ће тренд исељавања бх. грађана бити настављен, нарочито јер је Њемачка олакшала процедуре за грађане који траже посао у тој земљи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана