Иванић: Пресуда Караџићу не може имати посљедице по Српску

Срна
Иванић: Пресуда Караџићу не може имати посљедице по Српску

Дервента - Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да било која пресуда некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу не може имати посљедице по Републику Српску.

Иванић је рекао да није оптимиста да ће казна бити мала, а поготово не ослобађајућа.

Према његовим ријечима, неке земље су чиниле невиђене злочине, неупоредиво са оним што се дешавало у БиХ, и оне постоје и данас.

"Република Српска је потпуно сигурна, она је резултат међународног договора и воље народа. Никаква пресуда не може промијенити то стање. Мислим да је то више питање психолошког односа српског народа према Хашком трибуналу и међународним институцијама", изјавио је Иванић новинарима у Дервенти, гдје је присуствовао трибини коју је организовао Општински одбор ПДП-а.

Он је додао да је у овом тренутку највећи проблем у вези са пописом јер је евидентно да се користи као основа политичке битке.

"Један број људи који не живе у БиХ, који раде ван, желе да се представе као грађани БиХ. Треба примијенити критеријуме који важе свугдје у свијети, како се то третира у Европи. Они који желе да пребаце преко 50 одсто Бошњака страшно пуно гријеше и то је чак супротно њиховом интересу", сматра Иванић.

Он је закључио да све што се политизује у БиХ доведе до тога да нема рјешења и да се тиме шаље негативна слика о БиХ, али и о недостатку храбрости политичара да нађу заједнички договор.

Када је ријеч о механизму координације, Иванић је рекао да је од почетка знао да ће бити "галаме" и да ће све на крају "лећи".

"Механизам координације увијек је уважавао интерес Републике Српске јер да није било тако, тешко би се било шта усвојило. Те мале ствари које су промијенили ствар су сујете, и нека су успјели, направљен је историјски искорак захваљујући људима и преговарачима који су од почетка укључени", рекао је Иванић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана