Иванић: Декларације учесница Берлинског процеса уз уважавање сугестија из РС

Иванић: Декларације учесница Берлинског процеса уз уважавање сугестија из РС 12.07.2018 19:39 | Срна

Сарајево - Кабинет члана Предсједништва БиХ из Републике Српске саопштио је да до посљедњег дана није дао сагласност за потписивање текста заједничких декларација земаља учесница Берлинског процеса, све док нису уважене сугестије надлежних институција Републике Српске.

У саопштењу се наводи да су првобитни текстови декларација мијењани све док нису испоштовани захтјеви свих земаља учесница, укључујући и ставове из Републике Српске.

Одлуком Предсједништва БиХ дата је сагласност за потписивање Декларације о несталим лицима, али не и за приступање Оквирном плану за рјешавање питања несталих особа и сукоба у бившој Југославији, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је у Одлуци наведено да се Оквирном плану не може приступити све док не буде спроведена комплетна процедура у БиХ у складу са Законом о несталим лицима и уставноправним надлежностима, након консултација са свим релевантним институцијама у БиХ, што наравно укључује и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

“Тиме су у потпуности испоштоване сугестије надлежних институција Републике Српске. У Декларацији о ратним злочинима избрисан је дио у вези са симболима, што је била сугестија Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица”, наглашава се у саопштењу Предсједништва БиХ.

Из кабинета члана Предсједништва БиХ из Републике Српске у вези са дефинисањем коначног текста ове декларације, али и осталим текстовима, напомињу да се све вријеме сарађивало и са стручним тимом Србије, која је такође подржала ову декларацију.

У саопштењу се наводи да је, када је ријеч о Изјави из области борбе против корупције, у потпуности измијењена на начин да буду испоштоване све сугестије Владе Републике Српске.

“С обзиром на то да је ријеч о врло осјетљивој теми свако, па и најмање погрешно тумачење може направиту штету само Републици Српској. Површност и злоупотреба чак и најосјетљивијих тема у сврху предизборне кампање прешла је сваку мјеру”, додаје се у саопштењу.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица