Иванцов: Злонамјерне измишљотине о “малигном утицају” Русије у БиХ

Срна
Иванцов: Злонамјерне измишљотине о “малигном утицају” Русије у БиХ

Сарајево - Амбасадор Руске Федерације Петар Иванцов изјавио је Срни да је Русија заинтересована за мир, стабилност и сигурност у БиХ, као и за њен друштвено-економски развој, а размишљања о руским “пријетњама” тим циљевима је злонамјерна измишљотина.

Иванцов је истакао да америчке оцјене улоге Русије у БиХ изазивају, у најмању руку, недоумицу и да теза “малигног утицаја” није нова и да, као и раније, није подупирана ничим осим општим размишљањима.


“Шта је ово ако није покушај увести јавност у БиХ у заблуду и намјерно искривити значајан допринос Русије, заједно са осталим представницима међународне заједнице, у обезбјеђивање и одржавање независности, сигурности, мира, одрживог развоја и територијалног интегритета БиХ”, рекао је руски дипломата Срни на питање да прокоментарише изјаву амбасадора САД Морин Кормак да Америку брине оно што види као “малигни руски утицај” у БиХ.

Иванцов је оцијенио да је добро познато да ниједна од озбиљних унутрашњополитичких страна која заступа сва три конститутивна народа не подржава измишљотине о руском “малигном утицају”.

“Искрено ми је жао да су наши амерички партнери по постконфликтном регулисању у БиХ изабрали тактику урушавања јединства међународне заједнице у вези са питањима БиХ. Увјерени смо да такви потези наносе штету заједничком подухвату у обезбјеђивању мира, стабилности и развоја БиХ, њених ентитета и народа, те су у супротности са гласним изјавама наших колега у вези са поштивањем Дејтонских принципа”, истакао је Иванцов.

Амбасадор Руске Федерације је оцијенио да је чудно да су САД за платформу постављања претензија изабрали локалне медије, а не формат Управног одбора Савјета за имплементацију мира и сједницу која је недавно одржана у најконструктивнијој атмосфери.

“Сви ми, а прије свега Русија, заинтересовани смо за мир, стабилност и сигурност у земљи и њен друштвено-економски развој. Размишљања о 'пријетњама' тим циљевима од руске стране је злонамјерна измишљотина која је у супротности са стварношћу”, поручио је руски дипломата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана