Istoriju mora da ispiše istina, a ne falsifikati

Vanja Štrbac
Istoriju mora da ispiše istina, a ne falsifikati

BANjA LUKA, BEOGRAD, BRISEL - Širom Republike Srpske, BiH i Evrope juče je nizom manifestacija obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović je u Banjoj Luci na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom kazao da se narodi sa ovog prostora mogu ponositi činjenicom da pripadaju antihitlerovskoj koaliciji i da su u tome vidno učestvovali, jer su se borci širom bivše Jugoslavije i Evrope borili za slobodu, protiv jedne najjače, najžalosnije i najgroznije ideologije, fašizma.

- Mi stariji znamo istorijske činjenice, ali je naša dužnost da mlade generacije podsjetimo na to da istorija mora da se tumači na istinit način. Ne smijemo dozvoliti reviziju, da falsifikati postanu istina i da se na njima piše istorija - naveo je Kuzmanović.

Dodao je da je to razlog zbog kojeg se snažno podržavaju ovakve manifestacije i izrazio želju da se život i razvoj Srpske nastave u duhu tolerancije i napretka svih naših naroda.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope stanovnicima RS čestitao je premijer RS Milorad Dodik.

- Ovo je prilika da se svi zajedno prisjetimo veličanstvene pobjede slobodarskog i pravdoljubivog svijeta nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i odamo poštu svim žrtvama antifašističke borbe - navodi se u Dodikovoj čestitki.

Prema njegovim riječima, u temelje današnjeg slobodnog svijeta ugrađeno je mnogo života, koji svoju sadašnjost i budućnost nastavlja da izgrađuje na vrijednostima slobode i jednakosti.

- Vlada RS, na ovaj dan, koji je, istovremeno, i Dan Evrope podsjeća na istorijsku ulogu našeg naroda u stvaranju slobodne i demokratske Evrope, kao i na svoju opredijeljenost za pridruživanje porodici evropskih naroda kojoj smo oduvijek pripadali - naveo je Dodik u čestitki.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da je Dan pobjede nad fašizmom prilika da se svi zajedno prisjetimo žrtava antifašističke borbe.

- Ovaj datum nas, takođe, nagoni da iznova razmišljamo o značaju uspjeha naroda svijeta da od globalne prijetnje spasu čitavu civilizaciju - poručio je Špirić u čestitki.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je tokom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom u prisustvu predstavnika državnog i vojnog vrha, Vlade i diplomatskog kora da nema mjesta fašizmu, niti bilo kom drugom zlu.

- To je danas civilizacijsko pitanje i pitanje ličnog i državnog dostojanstva. Dan pobede je za čitav svet praznik mira i trijumf pravičnosti, ali i dan koji opominje na strahote Drugog svetskog rata - istakao je Cvetković.

Podsjetio je da se 9. maja obilježava i Dan Evrope, jer je savremena Evropa utemeljena na načelima borbe protiv nacizma i fašizma - na principima mira, razumijevanja, tolerancije i saradnje.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton kazala je da je Dan Evrope simbol novog početka.

- Dan Evrope postao je simbol novog početka, slobodnog i uspješnog puta mirne saradnje suverenih država, na temelju zajedničkih vrijednosti i interesa kao što su mir, solidarnost, demokratija, dobrobit ljudi i vladavina zakona - navela je Eštonova.

Ona je poručila da Evropa želi da pojača saradnju sa partnerima širom svijeta radi pronalaženja rješenja za izazove sa kojima se suočava svijet u 21. vijeku, kao što su nestabilnost država, terorizam, organizovani kriminal, klimatske promjene, pandemije, ilegalna imigracija, trgovina ljudima, ekonomski i drugi problemi.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom vijence su juče u Republici Srpskoj položile delegacije SUBNOR-a i opština Prijedor, Mrkonjić Grad, Kotor Varoš, Šamac, Nevesinje, Doboj, Foča, Trebinje i Srbac.

Za BiH ključna 2010.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH rekao je juče u Sarajevu povodom Dana Evrope da je 2010. godina ključna godina za evropsku perspektivu BiH.

- Nadamo se da će vlasti u BiH omogućiti da zemlju dočekamo u evropskoj porodici za nekoliko godina. Unaprijed se radujemo što će se sve zemlje zapadnog Balkana, a tu prije svega mislim na BiH, pridružiti našoj porodici - kazao je Kurkulas.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je rekao da su osnivači evropske zajednice znali da nema šanse da rat bude nastavljen i da je Evropi potrebna druga politika.

- Iako je u ratu postojalo takmičenje čija je armija bolja, danas imamo takmičenje čije su države bolje - istakao je Incko.

Ž. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana