Islamisti prijetili Debevcu i Lokmić-Misirači

Željka Domazet
Islamisti prijetili Debevcu i Lokmić-Misirači

Sarajevo - Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Jadranka Lokmić-Misirača i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec dobili su u subotu popodne prijetnje smrću od, za sada, nepoznate osobe.

Lokmić-Misirača i Debevec su dobili SMS poruke u kojima su osuđeni na smrt “u ime Alaha”.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec rekao je za “Glas Srpske” da ovo nisu prvi pokušaji da ga zastraše.

- U subotu oko 16 časova dobio sam prijeteću SMS poruku u kojoj se navodi da sam zbog nekakve saradnje sa izraelskom tajnom službom osuđen na smrt, da sam “čifut” i da će to biti učinjeno u ime “Alaha” - rekao je Debevec.

On kaže da je gotovo istu poruku dobila i njegova koleginica iz Tužilaštva BiH i potpredsjednica VSTS BiH Jadranka Lokmić-Misirača i to samo nekoliko minuta nakon njega.

- U njenoj poruci, pošto je Bošnjakinja, navedeno je da je izdajnik muslimana. Poruka je poslata sa “M:telovog” broja, ali vjerovatno je taj broj poslužio samo da se poruka pošalje i onda je bačen - smatra Debevec.

On dodaje da je prijeteću poruku prijavio nadležnim institucijama i da želi da vjeruje da će oni koji su upućivali ove prijetnje biti otkriveni i adekvatno sankcionisani. Debevec smatra da iza ovih prijetećih poruka koje su upućene njemu i Jadranki Lokmić-Misirača stoji ista grupa i da je riječ o ljudima koji žive u prošlosti, ali ističe da je neprimjereno da u ovoj zemlji ne mogu biti zaštićeni ni institucije ni ljudi koji rade u tim institucijama.

Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija smatra da najnovije prijetnje nosiocima pravosudnih funkcija u BiH pokazuju koliko je pravosuđe izloženo pritisku, te se nada da oni takvoj vrsti pritisaka neće popustiti. Tegeltija je potvrdio da su se članovi VSTS-a i ranije suočavali sa prijetnjama, ali da su one u posljednje vrijeme veoma učestale.

- Ne mogu da tvrdim da je raniji svaki pojedinačni slučaj riješen, a koliko znam, nije bilo puno otkrivenih počinilaca takvih krivičnih djela. Prijetnje nosiocima funkcija su učestale i to predstavlja najbezočniji pritisak na pravosudne institucije. Uvjeren sam da će se pravosuđe adekvatno oduprijeti tim pritiscima i da će oni koji su nadležni za otkrivanje ovih krivičnih djela otkriti počinioce. Ovo je pokušaj rušenja trećeg stuba vlasti u BiH, ali mi ćemo se tim pritiscima oduprijeti - rekao je Tegeltija za “Glas Srpske”.

U Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji potvrđeno je da su dobili prijavu o prijetnjama smrću i da se vrše provjere.

- Najvjerovatnije su ove prijetnje smrću proslijeđene sa iste adrese, odnosno sa istog broja - rekao je naš izvor iz OBA BiH. U Agenciji za istrage i zaštitu i u Tužilaštvu BiH nisu juče mogli iznositi više detalja osim potvrde da su dobili prijave o prijetećim porukama i da dodatne informacije ne mogu davati, jer je neradni dan.

VSTS BiH

Visoki sudski i tužilački savjet BiH pozvao je nadležne institucije da što prije otkriju počinioca, te oštro osudio svaki način pritiska na nezavisnost pravosuđa.

- Posebno se osuđuju prijetnje koje se odnose na ugrožavanje bezbjednosti i života nosilaca pravosudnih funkcija koje su u posljednje vrijeme učestale - navodi se u saopštenju VSTS BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana