Iranci 20 godina ne plaćaju kiriju za ambasadu

Agencije
Iranci 20 godina ne plaćaju kiriju za ambasadu

Sarajevo - BiH je za zakup objekta u Teheranu gdje je smještana ambasada ove zemlje za period od 1994. do kraja 2018. godine Iranu platila nešto više od dva miliona KM. Istovremeno, Iran za korišćenje vrijednog objekta u ulici Obala Maka Dizdara na broju šest u strogom centru Sarajeva, gdje je smještena iranska ambasada, BiH nije platio ni marku.

Ovakav odnos između dvije države tolerisan je, dakle, skoro 25 godina. Portal “klix.ba” došao je u posjed kompletne dokumentacije kojom je u proteklim decenijama, na štetu BiH, regulisano upravljanje ovim objektima.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH su na poslaničko pitanje Damira Arnauta odgovorili da iranska strana nije ispunila obaveze reciprociteta.

- BiH je od 1993. godine plaćala zakup ambasade u Teheranu i tokom više sastanaka sa predstavnicima Irana traženo je poštovanje reciprociteta ili da se objekat u Sarajevu koristi na komercijalnoj osnovi. Navedeno pitanje je jedno od najvažnijih pitanja i kao takvo sastavni dio svih podsjetnika i teza za razgovore koje priprema ministarstvo - navedeno je u odgovoru MIP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana