Инжењер пао због манипулације снимцима

Небојша Томашевић
Инжењер пао због манипулације снимцима

Бањалука - Инжењеру електротехнике Алену Кукићу (36) из Бањалуке Основни суд Бањалука одредио је једномјесечни притвор због сумње да је манипулисао доказима у случају убиства Давида Драгичевића.

Према незваничним информацијама, терете га за манипулацију снимцима надзорних камера сервиса МК у бањалучкој улици Велибора Јањетовића Јање с намјером да буде отежано откривање за сада непознатих починилаца убиства Давида Драгичевића. 

Из бањалучког Окружног тужилаштва, наводећи иницијале, саопштили су да Кукића терете за помоћ учиниоцу послије извршеног кривичног дјела. Појаснили су да се истрага против њега води у кривичном предмету убиство Давида Драгичевића. У захтјеву за одређивање притвора, како сазнајемо, наводи се да је Кукић признао да је манипулисао снимцима са безбједносних камера.

- Неспорно је утврђено да је Кукић снимке са безбједносних камера пребацио на свој УСБ стик, а затим и на лаптоп. Налазимо да је то учињено из разлога да буде отежано или онемогућено откривање за сада непознатих извршилаца убиства Давида Драгичевића. Кукић је изјавио да је снимке копирао на захтјев Ђорђа Рађена - наведено је у поменутом захтјеву.

Кукићев адвокат Драган Ступар је на рочишту за одређивање притвора изјавио да је према опису дјела које је Кукићу стављено на терет он морао да зна да је особа којој помаже починила кривично дјело.

- Међутим, тужилаштво, као што јавност зна, “лута” у погледу починилаца кривичног дјела. Ако овако постављају правну квалификацију, онда тужилаштво мора да зна ко је починио кривично дјело. Још није обављено ни вјештачење спорног диска, па се поставља питање како се онда зна да је осумњичени манипулисао снимцима - навео је Ступар.

Кукић је на испитивању изјавио да га је комшија Рађен замолио да му помогне да скине видео-снимке са надзорних камера апартмана “Весто” и сервиса МК како би идентификовали пљачкаша његове куће, која је опљачкана 18. марта. Истакао је да му је Рађен рекао да му ти снимци требају да би их предао полицији јер су то од њега тражили. Кукић је признао да је снимке копирао и предао их Рађену на два ДВД-ја те да их је по његовом захтјеву обрисао на рачунару на којем су били, али их је сачувао код себе. Казао је да није било снимка гдје се види лице пљачкаша и да је снимке копирао на меморијске медије и дао Аљоши Борковићу, који је рекао да је дошао у име породице Давида Драгичевића.

Кукићев адвокат Драган Ступар жалио се на одлуку о притвору јер сматра да нема ни основа сумње да је његов клијент починио кривично дјело.

Протести

Давид Драгичевић нестао је 18. марта у центру Бањалуке, а његово тијело нађено је шест дана касније на ушћу Црквене у Врбас. Из полиције је тада саопштено да се највјероватније ради о задесној смрти, али породица и пријатељи то нису прихватили и од тада сваки дан протестују у центру Бањалуке под слоганом “Правда за Давида”. Послије три мјесеца истраге, тужилаштво је случај окарактерисало као убиство. Чланови ове групе ноћ између четвртка и петка провели су на Тргу Крајине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана