Институције прекршиле правила 473 пута

nezavisne.com
Институције прекршиле правила 473 пута

Бањалука - Главна служба за ревизију Републике Српске је од септембра 2017. до августа прошле године кроз 63 ревизорска извјештаја евидентирала укупно 473 недостатка, кршења прописа и закона, непоштивања процедура јавних набавки и других проблема у јавном систему РС.

Како је написано у извјештају који је достављен Народној скупштини РС, 269 препорука у вези је с отклањањем неправилности и грешака уочених у финансијским извјештајима, а 204 у вези с отклањањем узрока неусклађености пословања.

Истовремено, Јово Радукић, главни ревизор, у извјештају истиче да се ни раније дате препоруке за уклањање недостатака не поштују у потпуности. Како је наведено, само 56 одсто препорука у ранијем периоду потпуно је спроведено, 22 одсто дјелимично, а 22 одсто уопште није спроведено.

Притом, Радукић упозорава да ова служба нема довољно људи ни осталих капацитета да провјери статус свих раније изречених препорука, што значи да се овај проценат односи само на дио препорука, док остале нису ни прегледаване.

“Од досад укупно датих препорука, почевши од препорука за фискалну 2012. годину датих током ревизије спроведене у 2013, са 31. јулом 2018. године провјерен је статус 71 одсто свих препорука, што представља значајно повећање у односу на раније периоде. Провјерен је статус датих препорука за 2013. и 2014. годину, док је у току провјера препорука за 2015, а у извјештајном периоду дате су препоруке по извјештајима за 2017. годину. Међутим, и даље је неопходно јачати ревизорске капацитете за активности на накнадном прегледу статуса датих препорука”, навео је Радукић.

Додатно, из извјештаја је јасно да ревизори нису имали капацитета ни могућности да провјере већи број јавних субјеката подложних ревизији, из чега се може закључити да би број неправилности био и знатно већи од утврђених 473 да су имали могућност да обаве већи број ревизија.

Евидентирани недостаци у министарствима, општинама, фондовима и јавним агенцијама односе се на неисказивање свих трошкова, погрешна књижења, неуплаћивање пореза и доприноса, посебно радницима под уговором, неправилно правдање трошкова, скривање трошкова, прецјењивање извршених услуга, погрешна кориштења службених возила и друга.

У дијелу који се односи на опште закључке ревизија учинка у поменутом периоду наведено је 20 глобалних недостатака. Међу њима су непостојање анализа усвојених мјера, као ни евиденција остварених резултата, а указује се и на лошу алокацију средстава, често без утврђивања критеријума.

“Извјештаји и информације институција не садрже податке о оствареним резултатима, постигнутим циљевима, утицају резултата на постизање утврђених циљева, имплементацију усвојених стратегија и политика. Извјештаји и информације нису поуздана основа за оцјену рада институција јавног сектора у погледу економичности, ефикасности и ефективности. Недовољан је ниво транспарентности активности које спроводе институције јавног сектора и докумената које су резултат тих активности”, наведено је у закључцима.

У Центрима цивилних иницијатива БиХ, организацији која прати ефективност рада јавних институција, кажу да је на цијелој територији БиХ учестало кршење закона и прописа те да се политичке стране често стављају изнад закона и судова.

“Правила у демократском друштву су постављена тако да власт од својих грађана не може ни захтијевати ни очекивати да јој вјерују. Рад власти у демократским друштвима контролишу грађани, независне институције, медији, опозиција. И власт је обавезна да ради транспарентно и да омогући контролу рада”, кажу они.

Неки од евидентираних недостатака 

  • неисказивање свих трошкова,
  • погрешна књижења,
  • неуплаћивање пореза и доприноса, посебно радницима под уговором,
  • неправилно правдање трошкова,
  • скривање трошкова,
  • прецјењивање извршених услуга,
  • погрешна кориштења службених возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана