Инцидент у УН: Куба и САД у сукобу

Агенције
Инцидент у УН: Куба и САД у сукобу

Кубанске дипломате и демонстранти су лупањем о столове и негодовањем реметили састанак у УН који су сазвале САД да укажу на политичке затворенике на Куби.

Демонстранти су узвикивали на шпанском између осталог "Куба да, америчка блокада Не".

Бучни састанак између замјенице америчког амбасадора Кели Кари и високих званичника америчке администрације у просторији Економског и социјалног савјета УН трајао је више од 45 минута.

Кари је уз велике тешкоће и бројне прекиде и позиве обезбјеђења одржала уводни говор. Кари је рекла новинарима испред сале да кубанске дипломате треба да се стиде свог понашања и да ће покренути то питање с одговарајућим званичницима у Уједињеним нацијама.

Кубанска амбасадорка при УН Анајанси Родригес Камехо рекла је да је састанак "фарса" и "политичка комедија" и "ново поглавље у дугом списку агресије против Кубе".

Када је најављено да ће се одржати овај састанак о политичким затвореницима на Куби, Куба је то осудила и затражила од генералног секретара УН Антонија Гутереша да га забрани, што он није учинио.

Састанак под под називом "Затворени зашто" имао је за циљ да се у УН покрене кампања о политичким затвореницима на Куби, навео је Стејт департмент у саопштењу најављујући скуп. Такође је наведено да су око 130 политичких затвореника које држи кубанска влада јасан знак репресивне природе тог режима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана