Имовину БиХ отели уз благослов Сарајева

Вељко Зељковић
Имовину БиХ отели уз благослов Сарајева

Сарајево - Министарство државне имовине Републике Хрватске издало је у закуп на 30 година 15 бивших радничких одмаралишта која се налазе у власништву предузећа из БиХ и Србије.

Највише интереса показано је за одмаралиште “Валтер Перић” које се налази у пасивном подбилансу привредног друштва ЈП “Електропривреда БиХ”. Ради се о објекту површине 368 квадратна метра у Градцу на макарској ривијери, које је након проведеног јавног огласа издато у закуп за 1.940 марака на годишњем нивоу.

Према подацима Агенције за приватизацију ФБиХ, која је у неколико наврата безуспјешно покушавала да прода ову некретнину, вриједност овог некадашњег радничког одмаралишта процијењена је на више од милион конвертибилних марака.

Бивше одмаралиште “Партизан”, некретнина од 9.314 квадратна метра у Биограду на Мору, издато је у закуп уз годишњу накнаду 266.000 марака.

Међу некретнинама које ће ускоро добити нове “власнике” налазе се и “Трговци”, “Вила Босанка”, “Саобраћајци”, “Грађевинари”, “Х2О”, “Мостарци”, “Ђуро Салај”, “Хит Подаца Мостар”, те “Експрес ресторан”.

Како је саопштено из Министарства државне имовине РХ,  уговори о закупу са најповољнијим понуђачима склопиће се на 30 година, с тим да ће закупци у року од три године морати ове некретнине привести туристичко-угоститељској намјени.

Збирна цијена по којој ће сви ови објекти бити дати у закуп износи око 1.278.000 марака на годишњем нивоу.

Према ријечима адвоката и предсједника удружења “Одузета имовина” Зорана Ристића који се већ годинама бори за враћање имовине коју су предузећа из некадашње Југославије имале у овој држави, ради се о класичној отимачини са печатом хрватске државе, а која се спроводи посљедњих двадесетак година.

- Хрватска спроводи закон “лекс тољага”. Они полазе од тога да је имовина БиХ и Србије у Хрватској њихова све док се не потпише билатерални споразуми о сукцесији. Њихов изговор како ово раде како би од даљег пропадања заштитили ову имовину је смијешан. Да су је хтјели заштитити, вратили би је стварним власницима - каже Ристић за “Глас Српске”, истичући да нико од стварних власника, након што су ове некретнине издате под закуп, неће моћи полагати право на њих и користити их у наредних 30 година.

Са Ристићем се слаже адвокат и предсједник “Удружења за заштиту људских права “Слободни погледи” Рамо Атајић, наводећи да Хрватска годинама не поштује међународни споразум о сукцесији који је потписала и према којем је дужна вратити ову имовину стварним власницима.

- Они не поштују ни сопствени Устав, а камоли овај међународни уговор. На руку им иде и незаинтересованост наших власти, које за све ове године нису ништа урадиле. Правобранилаштво БиХ је било дужно да реагује, али оно то све до данас није учинило. Има ту вјероватно и корупције. Све указује на то да су поједини бх. званичници добили велике своте новца да зажмире и пусте да вријеме учини своје - каже Атајић додајући како недавна изјава министра правде БиХ Јосипа Грубеше, а када је захвалио Хрватској због бриге о овим некретнинама, најбоље илуструје какав однос бх. власти имају према овом проблему.

“Жељезнице РС” и “Инцел”

 

Из удружења “Одузета имовина” наводе како за сада на продају или издавање у закуп нису дати објекти предузећа из Републике Српске, али да то не значи да ускоро и неће.

Како су истакли, некадашњи привредни гиганти “Инцел” и “Жељезнице РС” у Хрватској имају веома вриједну имовину која се процјењује на неколико стотина милиона евра.

ЖРС на Малом Лошињу имају готово 18 хектара атрактивног земљишта, које је овом јавном предузећу припало диобеним билансом.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана