Имовина судија и тужилаца од наредне године јавно видљива

ATV
Имовина судија и тужилаца од наредне године јавно видљива

Имовина судија и тужилаца вриједнија од пет хиљада марака наредне године коначно би могла да буде на увиду грађанима. Предвиђено је то измјенама Закона о Високом судском и тужилачком савјету, уколико их одобри и Европска комисија.

Из Високог судског и тужилачког савјета нема коментара, иако је било случајева када је Савјет штитио имовину појединих тужилаца и судија, одбијајући чак и препоруке омбудсмана да се објаве имовински картони. Из институције Омбудсмана за људска права БиХ и даље подржавају иницијативу да имовина свих јавних службеника буде транспарентна.

“Имовина свих јавних службеника треба да буде доступна, ја не бих издвајао судије и тужиоце. Мој став је да имовина свих који су дио било ког нивоа власти треба да буде доступна. Дакле, не само судије и тужиоци, ту су и парламентарци, људи који се налазе на извршним нивоима власти,” каже Љубинко Митровић, омбудсман за људска права БиХ.

Носиоци правосудних институција, судије и тужиоци у БиХ једини су у региону који и даље скривај усвоју имовину. Ипак, и уколико измјене Правилника и Закона о Високом судском и тужилачком савјету буду усвојене, имовински картони биће на увиду јавности тек по подношењу захтјева о слободи приступа информацијама. Правници тврде да се увид одавно требао омогућити, али и да нема разлога да имовина јавних службеника и даље буде у тајности. 

“Сматрам да и судије и тужиоци, уколико већ обављају јавне функције, да њихова имовина треба бити јавна и не треба ништа да се крије. Колико год је приватни интерес светиња, исто тако и јавни интерес -  мора да буде доступно и јавност има право да зна каквом то имовином располажу и судије и тужиоци, и не видим разлог зашто би се нешто крило ако је та имовина стечена легално, зашто би неко крио ту имовину,” рекао је Милан Петковић, правник.

Иницијативе да имовина судија и тужилаца не буде тајна неколико пута нису имале подршку пред Високим судским и тужилачким савјетом БиХ. Посљедњу су прошле године, тражећи измјене закона, Министарству правде БиХ упутила оба дома БХ-Парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана