ISTRAŽUJEMO gdje su najveća, a gdje najmanja primanja zaposlenih u RS: Termoelektrane garant viših zarada

Dragana Orlović
ISTRAŽUJEMO gdje su najveća, a gdje najmanja primanja zaposlenih u RS: Termoelektrane garant viših zarada

Banjaluka - Najveće prosječne plate u RS tokom prošle godine imali su stanovnici Gacka, Ugljevika i Stanara, a mjesečno im je na račune lijegalo više od 1.000 maraka, dok su najmanje, tačnije duplo tanje koverte primali mještani Jezera, Kupresa i Donjeg Žabara.

Pokazali su ovo najnoviji podaci Zavoda za statistiku RS. Prema njihovim evidencijama, u Gacku je tako prosječna neto plata iznosila 1.083, u Ugljeviku 1.176, a u najbogatijoj opštini Stanari, ako je suditi po prosjeku plata, zaposleni su svakog mjeseca na računima imali prosječno 1.210 maraka.

S druge strane, prosječna plata u Kupresu bila je tek 535, u Jezeru 569, dok su radnici Donjeg Žabara mjesečno u prosjeku primali 571 marku.

Načelnik Stanara Dušan Panić kaže da za dobre plate njihovih stanovnika najviše mogu zahvaliti tamošnjem Rudniku i Termoelektrani, jer od ukupno 1.250 zaposlenih, čak 830 ih radi u tom preduzeću.

- Plate zaposlenih u preduzeću Rudnik i Termoelektrana “Stanari” su dobre, za naše uslove sasvim solidne, tako da njihova primanja popravljaju cjelokupan prosjek opštine koji držimo posljednjih nekoliko godina - rekao je Panić.

Na dobar životni standard stanovnika Stanara utiče, kako kaže Panić, i njihovo ulaganje u kapitalne investicije.

- Opština Stanari 38 odsto svog budžeta direktno izdvaja za kapitalne investicije, kao što su putne komunikacije, kanalizacija, rasvjeta, industrijske hale, a samo deset odsto budžeta ide na lična primanja - kazao je Panić.

Imajući u vidu da su, uz Stanare, radnici najbolje plaćeni u Gacku i Ugljeviku, gdje takođe postoje termoelektrane, zaključak je da su ta postrojenja garant boljeg životnog standarda radnika u tim opštinama.

Načelnik Kupresa Gojko Šebez kaže da ova opština ima oko 300 stanovnika, a od tog broja tek oko 60 je zaposlenih. Nizak životni standard ove izrazito nerazvijene opštine prisutan je već godinama.

- Veliki broj naših stanovnika, nažalost, odlazi, a ostaje uglavnom starija populacija. Međutim, na loš prosjek plata utiče činjenica i da Kupres nema republičkih ustanova, kao ni bankarskih i ostalih finansijskih institucija - objašnjava Šebez.

Prema njegovim riječima, šansu za bolji status opštine i svih zaposlenih vide u šumskom resursu koji imaju, odnosno, kada bi dobili svoje šumsko gazdinstvo kojim bi upravljali.

- Imamo dosta šume, ali ona pripada Šumskom gazdinstvu “Gorica” Šipovo. Situacija bi nam bila sigurno bolja kada bismo imali svoje šumsko gazdinstvo - poručio je Šebez.

Najnoviji podaci Zavoda za statistiku RS

Najveće prosječne neto plate

Stanari - 1.210

Ugljevik - 1.176

Gacko - 1.083

 

Najmanje prosječne neto plate

Kupres - 535

Jezero - 569

Donji Žabar - 571

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana