И подземне воде на анализи због пиралена

Драгана Орловић
И подземне воде на анализи због пиралена

Бањалука - Еколошки инспектори одлучили су проширити испитивања у случају “пирален” на подручју бањалучке Пословне зоне “Инцел”, тако што ће анализирати и подземне воде на том подручју, како би утврдили да ли су и у којој мјери загађени опасним уљем.

Потврдио је то “Гласу Српске” начелник Одјељења за инспекцијске послове Града Бањалука Јанко Кецман.

Према његовим ријечима, узорци подземних вода биће узети са четири локације у оквиру “Инцела”, а већ испитују, како истиче, испусне и отпадне воде.

- Став града Бањалука је да детаљно испитамо и утврдимо какво је стање у “Инцелу”, које има 80 хектара и налази се на ушћу ријеке Врбање у Врбас. То је огромна површина, на којој су тренутно смјештена чак 63 пословна субјекта - објашњава Кецман.

Осим тога биће, како каже, провјерен и квалитет ваздуха на подручју “Инцела”.

- Инспектори су до сада узели 44 узорка у “Инцелу”. Сви резултати биће познати до краја мјесеца, а након тога план нам је да урадимо елаборат, којим ћемо дефинисати како на најефикаснији начин ријешити овај случај - додао је Кецман.

Подсјетио је да су на испитивања послати и узорци земљишта из дворишта кућа које се налазе у близини “Инцела”. Ипак,  док не буду све анализе завршене, не могу, како каже, саопштавати појединачне резултате.

- Биће урађен пројекат санирања стања у “Инцелу”. Већ смо ангажовали  савјетника министра за екологију Србије Слободана Тошовића, који има искуства са овом проблематиком, како би нам помогао да успјешно ријешимо проблем са пираленом - додао је Кецман.

У Пословној зони “Инцел” 9. марта ове године избио је пожар, када је плануло отровно уље пирален, које је, како тврде стручњаци, неразградиво и штетно колико и радиоактивне материје.

Од тада крећу серије инспекцијских контрола, а у цијели случај укључила се и полиција, као и Окружно тужилаштво у Бањалуци.

Прошле седмице је и Град Бањалука најавио кривичне пријаве против одговорних лица у предузећу “Еко-трејд” и “Универзум”, након што је, еколошка инспекција у кругу “Инцела” открила да су незаконито одлагали отпадне, индустријске материје.

Враћена земља из Чесме

 

Фирма “БЦ Метал” вратила је земљу из бањалучког насеља Чесма, коју су прије неколико седмица ископали из свог дворишта које се налази у “Инцелу” и тамо одвезли. То су урадили по налогу еколошке инспекције, због тога што постоји сумња да је земља загађена пираленом. На испитивање су потом узети и узорци земљишта са локације у Чесми, како би било утврђено да ли је у међувремену контаминирано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана