I Sarajevo ignoriše Emirov šovinizam VIDEO

Darko Momić
I Sarajevo ignoriše Emirov šovinizam VIDEO

Banjaluka - Najpoznatiji glumac iz redova SDA i bivši ministar kulture Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović prije dva dana je u emisiji Hrvatske televizije “Nedjeljom u dva” ponovo iskoristio priliku da iznese grozne optužbe na račun Srba i srpskog naroda.

Hadžihafizbegović je ponovio lažne optužbe da su “Bošnjaci u Prijedoru 1992. godine morali da nose bijele trake kao što su se 1941. godine nosile po Drezdenu i Berlinu”, a vrhunac otvorene srbofobije pokazao je kada je rekao da “poslije 30 godina srpska politika stavlja prst u oko onima nad kojima su počinili genocid”.

- Dok se toj političkoj aždaji ne odsiječe glava, nema sreće na ovim prostorima - rekao je Hadžihafizbegović.

Ipak, iako su na društvenim mrežama veoma često znali da dijele stavove gotovo identične ovome što je prije dva dana rekao Hadžihafizbegović, umjetnici i javni radnici iz Sarajeva nisu željeli da komentarišu njegove riječi i optužbe na račun srpskog naroda. Emir Suljagić iz Građanskog saveza, koji je na “Tviteru” zajedno sa svojim stranačkim kolegom Reufom Bajrovićem znao da napiše grozne stvari na račun Srba i srpske politike, kratko je rekao za “Glas Srpske” da je najbolje da sam Hadžihafizbegović tumači ono što je rekao.

- To jednostavno nije debata u kojoj želim da učestvujem - bio je kategoričan Suljagić.

Sarajevski režiser Dino Mustafić nije gledao emisiju, zbog čega nije želio da komentariše Hadžihafizbegovićev govor.

- To što navodite da je rekao su jako osjetljiva i frustrirajuća pitanja. Ja za razliku od nekih kolega vrlo brižljivo već 25-30 godina radim na društvu koje želim da ima kulturu pomirenja i saosjećanja. Vidio sam samo da je emisija izazvala brojne komentare, ali morao bih zaista da je pogledam da bih dao komentar - kaže Mustafić.

S druge strane, politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić kaže da je Emir Hadžihafizbegović već godinama sve, samo ne umjetnik i glumac.

- On je sveo svoje javno djelovanje na to da postane glasilo ekstremnog krila bošnjačkih unitarista. Ne zaboravimo i da je pijan usmrtio nedužnu ženu prije par godina u Hrvatskoj i da je maksimalno zloupotrijebio svoj javni ugled da se iz toga izvuče. Sve ga to diskvalifikuje kao relevantnog komentatora bilo čega izvan pozornice i scene, ali on izgleda misli suprotno, pa redovno sije mržnju i šovinističke izjave - kaže Savić. 

On smatra da je Banjaluka načisto kako treba da se odnosi prema takvima, ali da bi i određeni krugovi u Beogradu trebalo da shvate o kakvom se šovinisti radi.

- Sve što možemo učiniti kao narod i kao ljudi koji na neki način stvaraju javno mnjenje je da ga ignorišemo i ne dajemo mu značaj - kaže Savić.

 

Agresija

Emir Hadžihafizbegović je početkom juna 2010. godine, gostujući u Banjaluci sa predstavom “Žaba”, doživio ovacije banjalučke publike.

- Nikada s ovoliko strasti i sreće nisam radio neku predstavu kao ovu. Moram priznati da su me emocije preplavile, jer poslije 22 godine ponovo igram u Banjaluci, a ovakav prijem “Žabe” do sada nismo imali - rekao je tada Hadžihafizbegović, odbacujući povezivanje glumačkog posla sa političkim stavovima.

Međutim, prije dva dana u emisiji “Nedjeljom u dva” govorio je potpuno suprotno.

- Moj politički angažman nije odvojen od umjetničkog, a dramaturgija brojnih mojih predstava, među kojima je i “Žaba”, povezana je sa posljedicama brutalne agresije na BiH - rekao je Hadžihafizbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana