Хрвати не долазе на сједницу Савјета министара?

Срна
Хрвати не долазе на сједницу Савјета министара?

Сарајево - Ни данашња сједница Савјета министара неће бити одржана "због вишемјесечних превара, манипулација и отвореног кршења договора СДА према хрватским колегама", пише загребачки "Вечерњи лист" у издању за БиХ.

Лист наводи да је министар финансија Вјекослав Беванда на боловању, али да сједници неће присуствовати ни друга два хрватска члана Савјета министара - министар одбране Марина Пендеш и правде Јосип Грубеша.

Разлог за додатно разилажење бошњачких и хрватских колега, сазнаје "Вечерњи лист", је то што је министар цивилних послова Адил Османовић, мимо знања и сагласности хрватске стране, на функцију секретара овог министарства, на којој је до сада био хрватски представник, поставио по свом избору Биљану Чамур.

То је, додаје се, учињено упркос томе што је Беванда прије петнаестак дана упутио писмо предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу у којем је навео 11 ствари у којима су хрватски представници оштећени, као и захтјев да на функције на којима су били хрватски званичници дођу представници истог народа.

"На тај јасан став Звиздић се оглушио и из његовог кабинета поручено је да не могу утицати на колеге које чак долазе из исте странке - СДА (Османовић)", наводи "Вечерњи лист".

На попису ствари чије је разрјешење за наставак нормалног функционисања Савјета министара тражио Беванда јесте и избор законитог заступника при Европском суду за људска права у Стразбуру.

"Упркос томе што је Суд БиХ поништио одлуку о именовању заступника Савјета министара при Суду за људска права у Стразбуру Белме Скалоњић и њеног замјеника Сандре Малешић, јер је утврђено да нису испуњавале услове за те позиције, у Савјету министара се праве да се то није десило", подсјећа "Вечерњи лист", додајући да се након поништења одлуке доводе у питање спорови у којима су учествовале њих двије.

У тексту се наводи да је директор Агенције за државну службу Невен Акшамија са министром за људска права и избјеглице БиХ Семихом Боровац (СДА) именовао Скалоњићеву на ту функцију кршећи све процедуре, чак и став Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана