Хрвати из БиХ подијелили Сабор

Вељко Зељковић
Хрвати из БиХ подијелили Сабор

Загреб - Хрватски сабор расправљао је на јучерашњој сједници о декларацији о положају Хрвата у БиХ, у којој се, између осталог, позива на измјене Устава БиХ и Изборног закона да би била обезбијеђена равноправности хрватског народа у БиХ.

Бурну и на моменте жучну расправу обиљежили су различити ставови саборских посланика - од оних који су сматрали да је једино рјешење за Хрвате у БиХ формирање трећег ентитета, до оних који су имали мишљење да Хрватска нема право да се мијеша у унутрашње односе БиХ.

Креатор ове декларације и предсједник Одбора за Хрвате изван Хрватске Божо Љубић оптужио је Бошњаке да заступају политику унитаризма, те да су унитаристичке идеје дио агенде бошњачких странака у које спадају националне, али и оне лијево оријентисане. Он је истакао да се ове странке залажу за принципе један човјек један глас и грађанску државу, с циљем доминације једног народа, док се хрватски народ у БиХ залаже за федерализам.

- Хрватска је дужна да реагује на свако кршење Устава у БиХ, а које иде на штету конститутивних народа у БиХ - казао је Љубић, додајући да су протекли избори у БиХ само потврдили у каквом положају се налазе Хрвати.

Хрвоје Зекановић из Покрета за успјешну Хрватску (ХРАСТ) овом приликом је истакао да је једини спас за хрватски народ у БиХ трећи ентитет, док је посланик Бранко Бачић из ХДЗ-а навео да Хрватска мора усвојити ову декларацију да би испунила своју уставну обавезу, да буде гарант у заштити националних интереса хрватског народа у БиХ.

Божо Петров из МОСТ-а оцијенио је да је прва верзија овог документа била конкретнија, док његов партијски колега Миро Буљ сматра да Хрватска треба блокирати БиХ на путу у ЕУ док питање равноправности конститутивних народа у БиХ коначно не буде ријешено.

Независни саборски посланик Златко Хасанбеговић сматра да се заштита не доноси “којекаквим папирнатим камилица-декларацијама, већ се постиже разборитим хрватским политикама, којих сада нема”.

- Извор хрватског другоразредног политичког положаја је Дејтон, а Изборни закон само дериват тог проблема - поручио је Хасанбеговић, додајући да се то не може донијети неким козметичким промјенама Изборног закона. 

С друге стране, његов саборски колега Влахо Орепић је сматрао да Хрватима у БиХ може бити боље тек након што оставке поднесу Љубић и Драган Човић, док су се посланици СДП-а запитали како ова декларација може помоћи да буде поправљен положај Хрвата у БиХ.

“Најгласнији” је био Ненад Сузић, који је казао да Љубићу и “компанији” у ствари смета што је за хрватског члана Предсједништва БиХ изабран Жељко Комшић, Хрват који није члан ХДЗ-а.

Коментаришући јучерашњу сједницу Хрватског сабора политички аналитичар из Сарајева Ивана Марић је рекла да је читаву ситуацију закомпликовао Комшићев избор за хрватског члана Предсједништва БиХ.

- Да до овога није дошло, ни Хрватска не би имала изговор да се мијеша у унутрашње односе БиХ. Проблем је што нико из БиХ не реагује на ово, јер нико са стране не може да предлаже измјене Устава БиХ - сматра Марићева.

Токић: Рјешење је трећи ентитет

Професор са Универзитета у Мостару Марко Токић је казао да вјерује да ће Хрватски сабор усвојити поменути документ, али не у предвиђеном облику.

- Вјерујем да се у декларацији неће наћи сви детаљи који су потребни за пуну конститутивност хрватског народа у БиХ. Међународна заједница то неће дозволити. А нама треба много више, а неки минимум је успостављање треће федералне јединице са хрватском већином. Све остало не рјешава проблем Хрвата у БиХ и одгађа га у недоглед - категоричан је Токић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана