ХДЗ-ов одговор на опструкције из СДА

Жељка Домазет
ХДЗ-ов одговор на опструкције из СДА

Сарајево - Због недоласка министара из реда хрватског народа ни јуче није одржана сједница Савјета министара, а предсједавајући Денис Звиздић није дао конкретно образложење због чега је то урађено.

Нико од министара и савјетника за медије из Службе за информисање Савјета министара није ово одгађање сједнице повезао с политичким разлозима иако су се у хрватским медијима појавиле информације да предсједавајући, који је из СДА, већ мјесецима није ставио на дневни ред тачке на којима инсистирају министри из ХДЗ-а БиХ.

Излазећи из сале у којој је требало да буде одржана сједница, министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је кратко да због одсуства троје хрватских министара није постојала пословничка могућност за њено одржавање.

Како "Глас Српске" сазнаје у Савјету министара БиХ, међу бројним разлозима за незадовољство ХДЗ-а је Звиздићево опструисање да спроведе одлуке попут  одобравања средстава Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова у Мостару.

Ову одлуку Звиздић мјесецима није желио да потпише, чиме је онемогућен пријем нових полицијских службеника, у првом реду за Граничну полицију, због чега су у јеку мигрантске кризе за испомоћ на граници били ангажовани припадници МУП-а Републике Српске.

Осим тога, разлози су и многобројне опструкције и пролонгирање реализације одлука које је донио Савјет министара. Како сазнајемо, проблеми у Савјету министара су и начин именовања агента пред Европским судом за људска права у Стразбуру, затим именовање секретара Министарства цивилних послова, расподјела грант средстава на јавним позивима за област културе, спорта и иноватора, те давање сагласности за нова запошљавања.

Ни поред бројних покушаја новинари јуче нису добили коментар Звиздића нити његове савјетнице за медије Амеле Мулавдић.

Послато је саопштење у којем се наводи да сједници нису присуствовали министри хрватске националности који су раније најавили одсуство, те министар иностраних послова у Савјету министара Игор Црнадак.

- Савјет министара БиХ је на телефонској сједници, одржаној у уторак, 16. октобра, усвојио двије тачке: информацију о одржавању трећег састанка Пододбора за трговину, индустрију, царину и опорезивање између ЕУ и БиХ, заказаног за 18. октобар у Бриселу, и информацију о одржавању трећег састанка Пододбора за пољопривреду и рибарство између ЕУ и БиХ, који ће бити одржан 25. октобра, такође у Бриселу - наводи се у саопштењу.

Сједница Савјета министара други пут заредом није одржана, јер је и претходни пут, 10. октобра, отказана због најаве министара из реда хрватског народа да неће присуствовати.

На дневном реду сједнице, између осталог, налазио се приједлог одлуке о издавању гаранције БиХ по уговору о зајму за коридор 5Ц у Републици Српској између Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" и Европске банке за обнову и развој.

Мектић и Шаровић

Како сазнаје "Глас Српске", Звиздић је имао намјеру да одржи сједницу и без хрватских министара, али на инсистирање министра спољне трговине и економских односа Мирка Шаровића сједница није одржана.

На почетак сједнице је дошао Драган Мектић и како од српских министара није било никога осим њега, позвали су Шаровића који је са закашњењем дошао и рекао да "није коректно да се сједница држи без хрватских министара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана