Грубеша: Нигдје не пише да главни тужилац треба да буде одређене националности

Срна
Грубеша: Нигдје не пише да главни тужилац треба да буде одређене националности

Сарајево - Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је да нису тачне тврдње из СДА да нема довољно Бошњака у правосуђу и да би главни тужилац БиХ требало да буде Бошњак, наводећи да нигдје у прописима не пише да главни тужилац треба да буде одређене националности.

“Очекујем да Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ уложи много напора и мудрости да би изабрао најбољу особу за главног тужиоца БиХ”, рекао је Грубеша за “Вечерњи лист”, издање за БиХ.


Он истиче да главни тужилац треба да буде најбољи јер у БиХ постоји негативна перцепција правосуђа, а ријеч је о врло незахвалној позицији.

Грубеша је подсјетио на недавне нападе на вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордану Тадић.

Говорећи о Закону о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку који је Представнички дом парламента БиХ усвојио прије два дана, Грубеша наглашава да сада имунитет не може добити лице које је извршило кривично дјело за које је предвиђена казна од 10 и више година.

Он је додао да је сада Законом прецизирано да истраге морају да буду окончане у року од 18 мјесеци или максимално 2,5 године, након чега се истрага обуставља, а ако се појаве нови докази, она може да буде обновљена.

Грубеша појашњава да је до сада сваки грађанин БиХ, а не само политичари, могао бити неограничено дуго прислушкиван, а да истрага никада не буде окончана.

“До сада су се ресурси /Обавјештајно-/безбједносне агенције могли користити до у бесконачност против одређених лица, док би они који су стварна пријетња за безбједност могли мирно спавати, а свједоци смо да су у цијелом свијету тероризам и слична дјела у експанзији”, рекао је Грубеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана