Грубеша: Нема уласка у ЕУ док се не ријеше предмети ратних злочина

Срна
Грубеша: Нема уласка у ЕУ док се не ријеше предмети ратних злочина

Сарајево - Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је да се са неријешеним предметима ратних злочина не може тврдити да је БиХ спремна за улазак у ЕУ.

Грубеша је истакао да је потпуно јасно да је завршетак овог дугогодишњег процеса изузетно значајан за све у БиХ.


“Док се тај процес не оконча не можемо ни помислити, а камоли тврдити да је БиХ земља владавине права и да је спремна за улазак у БиХ, када и 23 године након рата још нисмо осудили све починиоце најтежних кривичних дјела, без обзира на њихову националност”, рекао је Грубеша за “Дневни аваз”.

Грубеша је напоменуо да је Европска комисија поздравила доношење ревидиране Стратегије за рад на предметима ратних злочина и да очекује њено усвајање у Савјету министара БиХ.

Према његовим ријечима, ова ревидирана стратегија од изузетног је значаја за БиХ, јер је поставила нове циљеве и методе који би до 2023. године требало да доведу до завршетка дуготрајног процесуирања предмета ратних злочина.

Министар правде БиХ је објаснио да стратегија предвиђа да се одређени предмети препусте ентитетском правосуђу, те да су предложени јасни и прецизни критеријуми који би довели до пребацивања мање сложених предмета на правосуђе ентитета и Брчко дистрикта.

Он је напоменуо да ревидирана стратегија предвиђа да ће Тужилаштво БиХ у року од 30 дана од дана усвајања ажурирати постојећу евиденцију предмета ратних злочина и извршити њихову категоризацију на сложене и мање сложене предмете.

Грубеша сматра да свако одуговлачење у доношењу овог акта неће оставити позитиван утисак о БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана