Грешке у раду бирачких одбора неће бити опроштене

Ведрана Кулага
Грешке у раду бирачких одбора неће бити опроштене

Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ увелико спроводи процес утврђивања одговорности чланова бирачких одбора који су били ангажовани на посљедњим изборима у БиХ, а свима за које буде утврђено да сносе дио одговорности за неправилности биће изречене санкције.

На сваким изборима у БиХ буде формирано око 5.000 бирачких одбора који годинама носе епитет најслабије карике у цијелом изборном процесу. Њих, у знатном проценту, чине незапослени, пензионери и студенти који у томе виде шансу за додатну зараду и тај посао радо прихватају.

У изборној комисији потврдили су “Гласу Српске” да су након извршене анализе рада бирачких одбора на општим изборима у октобру 2018. године у БиХ почели процес утврђивања одговорности чланова бирачких одбора због основане сумње да су поступали супротно одредбама Изборног закона БиХ. Само на једној од сједница ЦИК-а покренути су поступци против 35 чланова бирачких одбора са седам бирачких мјеста, а до сада су, између осталог, разматрани приједлози одлука о изрицању санкција предсједницима и члановима бирачког одбора на бирачким мјестима у Великој Кладуши, Цазину и Лопарама.

- Поступак је у току и још је рано давати прецизне оцјене, али је јасно да ћемо на свим мјестима гдје смо поновним бројањем утврдили нетачне резултате, а било је доста неправилности, отворити поступке. Они чланови за које се докаже да су одговорни биће новчано санкционисани или ће им бити изречена забрана учешћа у изборном процесу на одређени период - рекао је предсједник ЦИК-а Бранко Петрић.

Неправилности у раду бирачких одбора било је у свим претходним циклусима, а предсједници, њихови замјеници и чланови доказане грешке на дан избора правдали су физичким умором, падом концентрације, лошим условима рада, присутношћу великог броја посматрача, али и неадекватном обуком коју су прошли.

Надлежни су, након утврђивања неправилности и одговорности чланова бирачких одбора, изрицали казне од 300 до 500 марака или забрањивали рад у изборном процесу на четири године, а кажњени су у жалбама на те одлуке истицали да 300 КМ сматрају превисоком казном коју не могу да плате. Мало ко се, према ранијим подацима, жалио на забрану ангажовања за рад на бирачком мјесту, односно у органима за спровођење избора током четири године од дана правоснажности одлуке.

Предсједник Стратешког одбора коалиције “Под лупом” и бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић недавно је нагласио да обука за рад у бирачким одборима мора бити много озбиљнија и сажетија, али и ригорозније казне за оне који се понашају мимо изборних правила.

Закључци

ЦИК БиХ је, уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ и Савјета Европе, половином априла организовао конференцију под називом “Општи избори 2018 - Изазови изборног процеса у БиХ”. Под лупом су се, осим бирачких одбора, нашли извјештаји о раду изборних комисија, интегритет бирачког списка те унос и контрола изборних резултата, а закључци и препоруке које иду с циљем побољшања изборног процеса, потврдио је Бранко Петрић, требало би да буду објављени до половине јуна.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана