Градске баште ничу у Дракулићу

Весна Поповић
Градске баште ничу у Дракулићу

Бањалука - Пројекат “Бањалучке градске баште”, који ће омогућити грађанима да за своје потребе узгајају поврће, зачинско биље и слично, али и да науче све о баштованству, требало би да заживи на прољеће идуће године у насељу Дракулић.

На сједници локалног парламента 24. октобра наћи ће се одлука којом би Удружењу “Градске баште” требало да буде додијељено на коришћење пољопривредно земљиште, што је први корак у реализацији овог пројекта. Потврдио је то градоначелник Игор Радојичић након јучерашње сједнице скупштинског колегијума, на којој је утврђен датум идућег засједања, те сет питања која ће разматрати одборници.

- Ту идеју је прије пола године предложило Удружење “Градске баште” и сада им се за спровођење пројекта додјељује пољопривредно земљиште у Дракулићу, које је у власништву града. Неће се радити о комерцијалној производњи већ о малој у приватне сврхе - рекао је Радојичић и додао да ће земљиште бити додијељено на период од пет година.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић је истакао да би пројекат “Бањалучка градска башта” требало да има и социјалну компоненту.

- Породице из социјално угрожених категорија би требало да добију парцеле за производњу, да би на тај начин  могле обезбиједити егзистенцију - навео је Талић.

Потпредсједник Удружења “Градске баште” Горан Пивашевић је рекао за “Глас Српске” да ће, ако ова одлука добије зелено свјетло у Скупштини града, земљиште подијелити на мање парцеле од по 100 квадрата.

- Биће додјељиване грађанима на период од године, гдје ће они моћи да узгајају све оно што желе, а осим тога имаће прилику да уз помоћ ментора науче све о баштованству - казао је Пивашевић.

Да би пројекат могао да буде финансиран корисници парцела ће плаћати годишњу чланарину, коју ће накнадно одредити.

- Корисници ће на располагању имати алат и стручну помоћ, а биће организоване и радионице. Планирано је да земља за садњу биља буде спремна на прољеће - навео је Пивашевић.

Осим градских башта на дневном реду идућег засједања Скупштине наћи ће се, између осталог и Нацрт стратегије развоја града за наредних десет година.

- Бањалуку видимо не само као главни град РС, што она номинално јесте, већ и као регионални, културни, трговински, и привредни центар. У документу су постављена четири циља, један је град са повољним пословним окружењем, други је “зелени град”, трећи је “паметни град”, а четврти циљ је град културе, спорта и младих - казао је Радојичић.

Додао је да ће на дневном реду бити и одлука којом град планира да откупи акције предузећа “Водовод”.

- Град је сеоске водоводе лани додијелио у надлежност “Водовода”, чиме је то предузеће добило огромну мрежу за одржавање и има више трошкова него корисника. Ове године буџетом је предвиђено око 500.000 КМ, као вид помоћи за финансирање тих нових трошкова. Разматрали смо на који начин бисмо усмјерили тај новац према “Водоводу” и одлучили се за докапитализацију. То значи да та средства иду на откуп акција, чиме ће бити повећано наше учешће у капиталу - навео је Радојичић и додао да власнички дио града тренутно износи 60 одсто акција.

Сједнице

Зоран Талић је рекао да ће поред сједнице која је заказана за 24. октобар до краја године бити одржане најмање још двије, а можда и три.

- Крајем децембра нас чека усвајање буџета града за идућу годину са свим пратећим програмима - рекао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана