Грађанима БиХ ће од 2021. године требати виза за ЕУ

Avaz.ba
Грађанима БиХ ће од 2021. године требати виза за ЕУ

Од почетка 2021. године држављани Босне и Херцеговине, као и још 61 државе свијета, укључујући и Сједињене Америчке Државе, који желе путовати у Европску унију, мораће претходно осигурати визу.

Како је наведено на званичној страници Европског система за одобрење путовања (ЕТИАС), ради се о посебној врсти одобрења и несметаног боравка на територији Шенгена у трајању од 90 дана. 

"Грађани Босне и Херцеговине од почетка 2021. године мораће добити визу прије него што крену на пут", пише на њеб-страници ЕТИАС-а.

Европска комисија у свом службеном листу објавила је измјене и допуне визног система којим је предвиђено да и држављани БиХ морају путем интернета испунити посебан образац. У њему ће одговорити на бројна питања – не само основне податке него и да ли имају везе с терористичким организацијама, дрогирају ли се, јесу ли осуђивани, јесу ли се бавили шверцом људи...

Такође, мораће доставити и своју историју запослења, навести гдје су раније путовали у земље ЕУ те одговорити на одређена сигурносна питања.

Наглашава се да пасош апликанта мора да важи најмање три мјесеца од дана планираног уласка у ЕУ.

Све ће коштати седам евра, а ЕТИАС виза важиће три године и с њом се може у том периоду улазити и излазити из ЕУ кад год хоћете. Остаје ограничење да један допуштени боравак на територији Шенгена не смије да буе дужи од 90 дана.

Апликанту ће требати десетак минута да одговори на сва питања ЕТИАС-а. Након тога се подаци аутоматски обрађују и одговор на захтјев за визу треба стићи на е-маил у року од највише четири дана.

У ЕТИАС-у истичу да ће 95 одсто апликација обрадити у року од неколико минута и након тога на е-маил послати обавијест о статусу. Очекују да ће скоро сви захтјеви бити одобрени у тих неколико минута. Рок од четири дана остављен је за рјешавање неких специфичних ситуација, попут непотпуне или непрецизне документације.

Ако ни након 96 сати нема одговора, сматра се да је апликанту одбијен захтјев за визу.

У ЕТИАС-у истичу да неће узимати биометријске детаље, попут отиска прста или фотографисања лица.

На web-страници новог визног система ЕУ наводи се да ће сви грађани БиХ старији од 18 година морати да посједују ЕТИАС визу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана