Грађани фрустрирани због предугог чекања на њемачку визу

nezavisne.com
Грађани фрустрирани због предугог чекања на њемачку визу

Сарајево - На издавање њемачких радних виза чека се више од годину дана, док се на издавање виза за спајање породица чека више од пола године, потврдили су у Амбасади Њемачке у Сарајеву за “Независне”.

По свему судећи, док не буде усвојен нови закон о досељавању странаца, што би, како су нам рекли у њемачкој амбасади, требало да се деси почетком 2020, овакво стање остаће исто и неће бити могуће убрзавање термина за добијање виза. Због дугог чекања на термин, а самим тим на добијање радне визе, грађани БиХ су фрустрирани.

Оно што је сада сигурно је да ће квалификована радна снага за коју није могуће наћи адекватне раднике у Њемачкој вјероватно лакше до виза, док је и даље неизвјесно како ће поменути закон третирати оно што се дефинише као неквалификована радна снага, у коју спада и већина бх. држављана који желе до посла у тој земљи. Иначе, квалификована радна снага из држава које нису чланице ЕУ ни досад није имала проблема с проналажењем посла у Њемачкој, најчешће путем програма плаве карте.

У Амбасади кажу да се труде да чекање буде што краће и да с тим у вези отварају максималан број могућих термина, а да се у случају оправданих и образложених хуманитарних или здравствених разлога могу заказати и пријевремени термини.

Даље, истичу да апликанти могу себи значајно олакшати чекање на термин избјегавањем погрешних уноса и заказивања вишеструких термина, јер би им претходни термини могли бити поништени, као и да не користе услуге агенција, попут амбасада.инфо, за које тврде да им не могу нити убрзати термине нити утицати на поступак добијања визе.

Када се ради о издавању виза за запослење, објашњено нам је да се апликанти углавном сврставају према члановима II или XXVI Уредбе о запошљавању странаца Савезног министарства за рад и социјалну заштиту Њемачке.

У члан II потпадају апликанти за плаву карту, као и занимања која су у Њемачкој оцијењена дефицитарним, попут његоватеља, и за њих су термини у принципу краћи.

Сви остали потпадају под члан XXVI став 2, који се односи на држављане БиХ, Албаније, Косова, Македоније, Црне Горе и Србије по којем се до 2020. у Њемачкој могу запослити уколико нађу послодавца у тој земљи који их је вољан запослити на било којем радном мјесту.

“Одобрење за запошљавање може бити издано само у случају када је захтјев поднесен код надлежне њемачке дипломатске установе у матичној држави. Одобрење не може бити издано особама које су у 24 мјесеца прије подношења захтјева остваривале корист од средстава у складу са Законом о азилу”, наведено је у овом члану.

У Амбасади, такође, истичу да је важно да грађани знају да је издавање термина бесплатно и да не насједају на огласе који нуде посредовање. Такође, како наводе, важно је да људи изаберу праву категорију, како не би дошли у ситуацију да им након годину дана чекања буде отказан термин због погрешне категоризације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана