Građani blokirali magistralni put i autobusku stanicu u Bihaću

Srna
Građani blokirali magistralni put i autobusku stanicu u Bihaću

Bihać - Građani Bihaća blokirali su večeras magistralni put Sarajevo-Bihać i autobusku stanicu kako bi spriječili dolazak migranata u grad.

Više hiljada ljudi okupilo se danas u centru Bihaća zahtijevajući izmještanje ilegalnih migranata iz grada, kao i sprečavanje priliva novih ilegalnih migranata u Unsko-sanski kanton, prenose federalni mediji.


Građani su poručili da su spremni da se sami organizuju, a od policije su zahtijevali da nađu način da presijeku autobuske i željezničke linije, kojima se, kako kažu, konstantno dovode migranti na područje Unsko-sanskog kantona.

Jedan od organizatora protesta Sejo Ramić direktno odgovornim za stanje u Bihaću smatra Savjet ministara i Ministarstvo bezbjednosti BiH.

"Oni su odavno trebali odrediti lokaciju na kojoj će migranti biti izmješteni i imati uslove dostojne čovjeka. Trenutno, migranti imaju veće slobode nego građani Bihaća. Nedavno je napadnut gimnazijalac pod prijetnjom nožem i opljačkan. Provaljeno je i u osnovnu školu", rekao je Ramić.

On je zatražio proglašavanje vanrednog stanja i hitnu sjednicu Vlade Unsko-sanskog kantona na kojoj će biti donesene odluke kojima se od vlasti na nivou BiH traži hitno izmještanje migranata iz Bihaća.

"Mi ćemo izraziti građansku nepošnost ukoliko se ovo stanje ne riješi i to kroz blokadu institucija BiH, blokadom puteva, graničnih prelaza. Sve ono što inače ne želimo uraditi, mi ćemo uraditi ako se stanje ne popravi i rokovi ne ispoštuju", poručio je Ramić.

On ističe da Bihać trenutno hrani oko 1.000 migranta dnevno, te napomenuo da građani Bihaća sumnjaju da je i talgo voz otvoren zbog dolaska migranata iz Sarajeva u Bihać.

"Zato i sumnjamo da su tu umiješane više instance i da mi to ne možemo kontrolisati. žCentrotransž uzima 3.500 KM po turi prijevoza migranata iz Sarajeva u Bihać, a čak su uveli i dvospratne autobuse kako bi intenzivirali te dolaske", rekao je Ramić.

On naglašava da migranti ne mogu biti smješteni u gradu, već se moraju izmjestiti van gradskog područja, teb im se moraju obezbijediti uslovni i ograđeni prostori, gdje će biti pod kontrolom da bi građani Bihaća mogli živjeti normalan život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana