Građani Velike Kladuše u strahu: Prepušteni smo sami sebi

ATV
Građani Velike Kladuše u strahu: Prepušteni smo sami sebi

Velika Kladuša - Sa vanredne sjednice Skupštine opštine Velika Kladuša stiže poruka da je situacija u gradu, zbog migranata - vanredna! Nakon jučerašnjeg pokušaja oko 250 izbjeglica da nelegalno pređu u Hrvatsku, i drame koja se odvijala dva kilometra od centra grada, lokalni odbornici su hitno zasjedali.

Nikoga nije briga za nas i probleme  koje imamo otkako su izbjeglice nagrnule, kaže Elvira Abdić, odbornik u Skupštini opštine Velika Kladuša. Upire prstom prema nadležnima u Sarajevu. 

“Ovo je da se zabrinu svi građani u Bosni i Hercegovini. Mi smo danas osjetili, a neki će na drugim primjerima da, ustvari, država ne funkcioniše. Onog momenta kad Ministarstvo bezbjednosti ne može svojim građanima da obezbjedi sigurnost imovine i života, onda tu nema države. Mi se nalazimo, faktički, u ratu jer ni naše granice nisu bezbjedne. Oni nemaju čak ni opremu da prate granicu BiH,” kaže Abdićeva.

Sve je to Abdićeva danas rekla u lice zamjeniku ministra bezbjednosti koji je došao u Kladušu da vidi kakva je situacija. Nije rekao ništa što bi umirilo stanovnike tog pograničnog gradića. Ponovio je, dosad nebrojeno puta izgovorenu frazu, da je rješenje kompleksno i da se mora tražiti na regionalnom nivou. U BiH je, dosad, ušlo oko sedam hiljada nelegalnih migranata zbog kojih bi situacija tek mogla da eskalira. +

“Osobe koje ulaze u BiH u velikoj većini su osobe bez identiteta, ne znamo nihov identitet i to su osobe bez dokumenata. Iskazuju namjeru za azil, jedan dio njih, oko 600, podnijelo je zahtjev za azil koji nikome nije odobren, jer s njima ne postoji, ili je jako loša, komunikacija,” kaže Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

Na pitanje kako su došli u BiH i kako misle da pređu granicu, jer nemaju dokumenta, većina migranata, koji su se smjestili u parku u centru Kladuše, odgovaraju da ne razumiju pitanje, iako na, solidnom engleskom, nastavljaju priču pitajući se zašto im se ne dozvoljava odlazak. 

“Samo želim da odem iz BiH. Krenuo sam iz Alžira u Njemačku,” kaže jedan od migranata.  

“Mislim da Njemačka plaća hrvatskoj policiji veliki novac da zaustavi migracije. Rođak i ja smo pokušali preći granicu tri puta, ali nas policija uvijek uhvati,” dodaje drugi na solidnom engleskom jeziku.
 
Zasad, čini se, migranti neće skoro iz Kladuše. Vlada Federacije potvrdila je Ministarstvu bezbjednosti da je saglasna sa odlukom da se smjeste u hale bivšeg Agrokomerca, nadomak grada. Mještani od toga i strahuju. 

“Mislim da smo prepušteni sami sebi. Mi doslovno naveče ne izlazimo iz kuća. Gdje god dođete stoje grupe migranata koje traže pomoć i novac. Mislim da je jako teška i uznemirujuća situacija, kaže mještanka Refika Purić. 

Sve više migranata je u centru Kladuše. Ne žele da idu u kamp Trnovi na periferiji jer su tamo, kako kažu, loši uslovi. U gradu spavaju na klupama. Povremeno ih, po nekoliko desetina, policija sprovede do kampa ali oni se vraćaju u centar. Danas nije bilo pokušaja grupnog prelaska granice sa Hrvatskom, pa se saobraćaj na prelazu odvijao bez problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana