Govedarica saziva sjednicu Predsjedništva stranke: Podjela u SDS-u zbog koalicije sa SNSD-om

nezavisne.com
Govedarica saziva sjednicu Predsjedništva stranke: Podjela u SDS-u zbog koalicije sa SNSD-om

Banjaluka - Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, naredne sedmice će sazvati sjednicu Predsjedništva stranke kako bi im predstavio svoje viđenje izbornih rezultata i daljih poteza.

Nakon toga, izvještaj bi trebalo da bude predstavljen Glavnom odboru stranke, a onda će se znati i da li će biti sazvana sjednica Skupštine za izbor novog stranačkog rukovodstva.

Saznajemo da se u SDS-u već formiraju dva suprotstavljena bloka, od kojih bi se jedan zalagao da stranka uopšte ne preuzme mandate koje su osvojili dok se ne utvrdi da li je bilo izbornih prevara, dok je drugi blok za priznavanje rezultata izbora i saradnju sa SNSD-om.

Dok su prvi za to da Govedarica ostane predsjednik stranke, drugi bi da se umjesto njega na čelu SDS-a nađe “patriotskiji” kandidat, koji će biti otvoreniji za saradnju s novom vlasti u RS.

Prvi smatraju da bi ulazak u vlast s najjačom strankom u RS samo ugušio SDS i onemogućio da na narednim izborima, za koje priželjkuju da bi mogli biti prijevremeni, preuzmu vlast na svim nivoima, dok drugi misle da je prioritet odbrana interesa RS i ujedinjavanje svih srpskih snaga na nivou BiH formiranjem prosrpskog bloka. U ovoj drugoj grupi postoji i dio članstva koji bi da se koalicija sa SNSD-om proširi na sve nivoe vlasti, odnosno da i Vladu RS čine SDS-ovi kadrovi zajedno sa SNSD-om i socijalistima, a možda i Ujedinjenom Srpskom.

Prvi, pak, misle da je moguće da opozicioni blok na nivou BiH formira vlast zahvaljujući glasovima koje su osvojili, a da se ni na koji način ne ulazi u koaliciju sa SNSD-om. U drugoj grupi, takođe, smatraju da bi premijer u RS trebalo da bude iz njihove stranke, dok se u SNSD-u čvrsto opredjeljuju da to ipak bude njihov kandidat.

Po svemu sudeći, loptica je sada u rukama SNSD-a i njegovog šefa Milorada Dodika, koji odlučuje, ako u SDS-u zaista prevlada struja koja je za saradnju s njima, da li će ući u koaliciju s njima ili će zadržati dosadašnju koaliciju, za koju je i sam prije izbora govorio da je najdugovječnija koalicija na Balkanu.

Sudeći prema njegovom nastupu u srijedu, Dodik je postavio ultimatum Marku Paviću, predsjedniku DNS-a, da se oslobodi “mangupa” koji su u njihovoj kampanji, kako tvrdi Dodik, radili za “drugu stranu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana