Говедарица сазива сједницу Предсједништва странке: Подјела у СДС-у због коалиције са СНСД-ом

Говедарица сазива сједницу Предсједништва странке: Подјела у СДС-у због коалиције са СНСД-ом 12.10.2018 10:03 | nezavisne.com

Бањалука - Вукота Говедарица, предсједник СДС-а, наредне седмице ће сазвати сједницу Предсједништва странке како би им представио своје виђење изборних резултата и даљих потеза.

Након тога, извјештај би требало да буде представљен Главном одбору странке, а онда ће се знати и да ли ће бити сазвана сједница Скупштине за избор новог страначког руководства.

Сазнајемо да се у СДС-у већ формирају два супротстављена блока, од којих би се један залагао да странка уопште не преузме мандате које су освојили док се не утврди да ли је било изборних превара, док је други блок за признавање резултата избора и сарадњу са СНСД-ом.

Док су први за то да Говедарица остане предсједник странке, други би да се умјесто њега на челу СДС-а нађе “патриотскији” кандидат, који ће бити отворенији за сарадњу с новом власти у РС.

Први сматрају да би улазак у власт с најјачом странком у РС само угушио СДС и онемогућио да на наредним изборима, за које прижељкују да би могли бити пријевремени, преузму власт на свим нивоима, док други мисле да је приоритет одбрана интереса РС и уједињавање свих српских снага на нивоу БиХ формирањем просрпског блока. У овој другој групи постоји и дио чланства који би да се коалиција са СНСД-ом прошири на све нивое власти, односно да и Владу РС чине СДС-ови кадрови заједно са СНСД-ом и социјалистима, а можда и Уједињеном Српском.

Први, пак, мисле да је могуће да опозициони блок на нивоу БиХ формира власт захваљујући гласовима које су освојили, а да се ни на који начин не улази у коалицију са СНСД-ом. У другој групи, такође, сматрају да би премијер у РС требало да буде из њихове странке, док се у СНСД-у чврсто опредјељују да то ипак буде њихов кандидат.

По свему судећи, лоптица је сада у рукама СНСД-а и његовог шефа Милорада Додика, који одлучује, ако у СДС-у заиста превлада струја која је за сарадњу с њима, да ли ће ући у коалицију с њима или ће задржати досадашњу коалицију, за коју је и сам прије избора говорио да је најдуговјечнија коалиција на Балкану.

Судећи према његовом наступу у сриједу, Додик је поставио ултиматум Марку Павићу, предсједнику ДНС-а, да се ослободи “мангупа” који су у њиховој кампањи, како тврди Додик, радили за “другу страну”.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица