Горан Броћета, српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ: Неки желе да и оно мало Срба у ФБиХ нестане

Жељка Домазет
Горан Броћета, српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ: Неки желе да и оно мало Срба у ФБиХ нестане

Чињеница да и након другог круга посредних избора Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ није попуњен најјасније говори о положају и стању српског становништва у овом ентитету. То је само још један доказ да су Срби у ФБиХ сведени на статистичку грешку, тврди Горан Броћета, делегат у Клубу Срба у Дому народа.

- Једини аутентични представници српског народа су из Кантона десет, односно представници странака које долазе из Републике Српске и које је бирао српски народ. Остали представници у Клубу Срба долазе из пробосанских странака и бирани су у срединама гдје живе Бошњаци. Сви они који говоре да су Бошњаци угрожени у Републици Српској немају ниједан аргумент за такве тврдње, а истовремено све се чини да Срби у ФБиХ потпуно нестану - каже Броћета у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Замјеник предсједавајућег Дома народа Аљоша Чампара тврди да би желио да у руководство буде изабран неки Србин из пробосанских странака. Како коментаришете те најаве?

БРОЋЕТА: То јасно говори шта мисле представници из ФБиХ и какве су им намјере. Јасно и без икаквог устезања говоре ко им више одговара да заступа Србе. Стога смо у праву што нисмо дозволили да нас представља неко из СДП-а. Уколико ЦИК попуни ова три мјеста са људима из СДП-а или неких других странака, онда ће они имати већину и наново ће изабрати свог представника, а нас гурнути у опозицију.

ГЛАС: Од 14 делегата колико је до сада изабрано у Клуб Срба колико је оних који аутентично представљају српски народ?

БРОЋЕТА: Из аутентичних српских странака дошло је нас четворо из Кантона десет - три из СНСД-а и један из СНС-а, а ту су и двоје колега из Либералне странке који подржавају наше ставове и Зора Дујмовић из ХДЗ-а БиХ која је Српкиња и у потпуности подржава наше дјеловање у Клубу. Сада нас је тренутно укупно седам. Однос снага је седам према седам, а све даље зависи од тога како ће бити попуњена преостала три мјеста и да ли ћемо ми моћи да креирамо већину у нашем Клубу. Уколико ствари превагну на српску страну онда ћемо имати своје представнике и моћи ћемо се борити за права српског народа, а ако попуна оде на ту пробосанску струју положај Срба биће још гори.

ГЛАС: Уколико се остваре Чампарина идеја, шта ће то значити за даљу позицију Срба у ФБиХ?

БРОЋЕТА: То ће допринијети даљем нестанку Срба на овим просторима. Ако ико нормално размишља, то не би требало да се деси. Драго ми је да су представници СДА били суздржани приликом гласања за руководство Дома народа при избору потпредсједника из реда српског народа. Надамо да ће се у наредном периоду током преговора између СНСД-а и СДА и том питању посветити пажња. Надамо се да ће СНСД ући у власт на нивоу ФБиХ и тиме би адекватније заштитили српски народ у ФБиХ.

ГЛАС: Недавно је и лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао да је Срба у ФБиХ три одсто. Каква је стварна слика?

БРОЋЕТА: Нажалост, Изетбеговић је у праву и једине средине у којима има Срба су Дрвар, Гламоч, Грахово и дијелом Босански Петровац. У свим осталим срединама Срби су ишчезли или их има незнатно мало, тако да не могу нигдје партиципирати у власти, не могу прећи ни цензус. То су показали и прошли избори. Иако су се све српске странке ујединиле широм ФБиХ, једноставно нема довољно Срба да би изабрали своје легитимне представнике.

Опасна пракса

 

ГЛАС: Како се приликом гласања понашала Смиљана Витешкић која је члан СДА и делегат у Клубу Срба, те како коментаришете чињеницу да се неки Бошњаци напрасно изјашњавају као Срби или Хрвати?

БРОЋЕТА:  Витешкић која је члан СДА је подржавала пробошњачку струју и није заступала интересе српског народа. Изјашњавање Бошњака приликом избора да су Срби јако опасни за нас и наш положај у ФБиХ. Имамо појединце који се приликом сваких избора другачије изјашњавају. Тим малверзацијама се мора стати украј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана