Glavni tužilac biraće se između jedanaest kandidata

ATV
Glavni tužilac biraće se između jedanaest kandidata

Glavni bh. tužilac biraće se između jedanaest kandidata, koji su se prijavili na ponovljeni konkurs za tu fotelju.

Osim Gordane Tadić, koja želi puni šestogodišnji mandat u toj pravosudnoj instituciji, prijavili su se i tužioci Dubravko Čampara, Diana Kajmaković, Ivan Matešić, kao i Miroslav Janjić koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u Tužilaštvu BiH. 

Uskoro će kandidati na intervju, a potom zasjeda i podvijeće, koje će rangirati tri najbolja, a jedan od njih će sjesti u jednu od najvažnijih fotelja u bh. pravosuđu. Glavni tužilac prvi put se bira po novim, znatno oštrijim pravilima, uključujući rigoroznije uslove za izbor na tu funkciju. 

“Novina je takođe da će je kandidati za ovu poziciju prilikom dolaska na intervju, nadležnoj komisji morati donijeti sa sobom, plan i program rada za naredni mandatni period. Istovremeno izloziti taj plan rada”, kaže Admin Katica, šef Kabineta predsjedništva VSTS-a.

Gordana Tadić je naslijedila  Gorana Salihovića prije skoro dvije godine i od tada bh. tužilaštvom upravlja kao vršilac dužnosti. Ranije se pominjala kao jedna od kandidata kojoj se daje najviše šanse za puni mandat u toj pravosudnoj instituciji, a njen rad uglavnom je obilježio verbalni rat sa ministrom bezbjednosti.  

Bez šansi nisu ni ostali kandidati, mahom tužici bh. tuzilaštva, koji takođe pripremaju plan rada, sa kojim će doći na intervju. Iz Republičkog centra za istraživanje rata poručuju da ko god dođe mora da se angažuje  na predmetima ratnih zločina. 

“Gordana Tadić jeste bila v.d glavnog tužioca, naravno bilo je pozitivnih stvari, bilo je i nekih stvari sa kojima nismo zadovljni, ja mislim da mi uopšte ne treba da licitiramo sa imenima, već da se tužioci bave onim što im je ostao. Bitno je vrlo da se usvoji revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina, da se utvrdi sistem odgovornosti i glavnom tuzioca i postupajućih tužilaca, ako rade ostrukcije”, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Rezultati rada su dobri, a bh. Tužilaštvo je institucija koja se stabilizovala. Tako je Gordana Tadić govorila o radu za prošlu godinu, iako je percepcija javnosti često bila drugačija. U svakom slucaju, iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta najavljuju da će cijela procedura biti privedena kraju, kada bi Tužilaštvo konačno trebalo da dobije glavnog tužioca, koji se bira na mandat od šest godina. 

U VTST-u kažu da ne mogu sa sigurnošću da govore kada bi mogla da bude završena procedura izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Kažu da će učiniti sve da se taj proces što prije završi, s obzirom da je Gordana Tadić u statusu v.d. još od kraja 2016. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana