General Ilija Branković za “Glas Srpske” o novoj knjizi “Tuzlanska kapija - režirana tragedija”: Istina ne može da bude sakrivena dovijeka

Vedrana Kulaga
General Ilija Branković za “Glas Srpske” o novoj knjizi “Tuzlanska kapija - režirana tragedija”: Istina ne može da bude sakrivena dovijeka

Beograd - Ne može se doveka od sveta sakrivati sve što bi neko hteo da sakrije. General Vojske Republike Srpske Novak Đukić nije kriv za zločin na Tuzlanskoj kapiji, a novi dokazi razotkrivaju sve laži i podmetanja u ovom predmetu.

Izjavio je to juče za “Glas Srpske” general Ilija Branković, autor knjige “Tuzlanska kapija - režirana tragedija”, koja će danas biti predstavljena u Beogradu, a u kojoj su objelodanjeni podaci za koje odbrana tvrdi da govore da general Đukić nije odgovoran za zločin u Tuzli 25. maja 1995. godine, zbog kojeg ga je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora.

Tada je usmrćena 71, a više od 180 osoba lakše i teže ranjeno. Za uzrok je proglašena granata ispaljena iz topa kalibra 130 milimetara, za koji je rečeno da je pripadao VRS, te da je naredbu za gađanje izdao general Đukić kao komandant “taktičke grupe” na Ozrenu.

Branković je naglasio da su u ovom izdanju obrađeni novi detalji i dokazi koji do kraja razotkrivaju kako je i šta spremano.

- Nova knjiga razotkriva laži koje su podmetnute da bi se pojedinac, za kojeg je tada procenjeno da je opasan, isključio iz društva. Proglašen je zlikovcem na osnovu lažnih i podmetnutih dokaza, sa mrtvima koji su naknadno dovezeni. Svaka glupost na sudu je primljena kao materijalna istina. Zločin nije učinio onaj za koga se to govori. Novi podaci su pokazali da ne samo da to nije moglo da bude urađeno sa tog mesta, već nije moglo uopšte. Tamo gde je pala granata nije poginuo niko, već su poginuli i razneseni na daleko većim udaljenostima i većina ima oznake kao da je ušla u minsko polje - rekao je Branković.

Laži se, dodao je, toliko nagomilalo da bi svako ćutanje bilo greh bez presedana.

- Mora se reći da ova laž jednom bude prekinuta. Nažalost, prošlo je puno vremena, teško to ide i u tom smislu mi nastojimo pa, koliko god možemo sa svojim sposobnostima, radimo - zaključio je Branković.

U Đukićevom timu odbrane kažu da general Ilija Branković u drugoj knjizi o masakru na Tuzlanskoj kapiji svjedoči o detaljima koje je Sud BiH krivotvorio, prećutao ili preinačio. Poručili su da neće prestati da se bore da prezentuju istinu o tragičnom događaju na Tuzlanskoj kapiji.

- Branković na osnovu novih argumenata koji su dostupni timu odbrane ne samo što egzaktno analizira nalaze eksperata, već pravi paralelu tih nalaza sa tvrdnjama vještaka tužilaštva i nastavlja da eksplicitno razotkriva sve manipulacije, podmetanja i krivotvorenja kojim se služio sud BiH u procesu protiv generala Novaka Đukića - istakli su u timu za odbranu generala Đukića.

Sud BiH je, kako su istakli, na osnovu dokazano lažnih nalaza vještaka tužilaštva doktora Berka Zečevića, presudio i kaznio generala Đukića 2014. godine na 20 godina zatvora, a da pri tome ničim nije dokazao da je general izdao naredbu, ni usmeno ni pisanim putem, za dejstvo jedinici u čijem su sastavu bili topovi ovog kalibra. Zato je donesena odluka da naknadno budu izvršene ekspertize na vojnom poligonu Nikinci, kojima su eksperti iz Srbije, Republike Srpske, Češke, Francuske i Izraela nepobitno ustanovili da uzrok tragedije nije granata ispaljena iz topa 130 milimetara, da je riječ o terorističkom aktu, odnosno da je eksplodiralo više sinhrono aktiviranih eksplozivnih naprava.

Francuski ekspert Pjer Loren svoju ekspertizu završava rečenicom - “Na trgu Tuzlanska kapija nije eksplodirala granata kalibra 130 milimetara, niti bilo kakva granata” i osigurava ekspertizu na dva miliona dolara ukoliko bi je neko osporio.

Proces

 

Novak Đukić uhapšen je 2007. godine, a Sud BiH ga je dvije godine kasnije osudio na 25 godina zatvora. On je 2014. godine pušten iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo tu presudu, da bi ga Sud BiH u junu te godine osudio na 20 godina zatvora. Đukić se nalazi na liječenju u Beogradu, gdje je Viši sud nekoliko puta odgađao ročište i razmatranje preuzimanja izvršenja kazne zbog nedostavljanja dokumentacije iz Suda BiH koju je zatražila odbrana i njegovog zdravstvenog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana