Флоренс Артман: Хаг нас лаже двадесет година

Дарко Момић
Флоренс Артман: Хаг нас лаже двадесет година

Бањалука - Бивши портпарол Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију или краће Хашког трибунала Флоренс Артман изнијела је још један доказ у прилог тврдњама да је ријеч о антисрпској институцији која је избјегавала да процесуира одговорне за злочине над Србима.

Артманова је хрватском порталу “Експрес” открила да тај суд никада није планирано да Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић буду процесуирани, наводећи да је јавност “своје ставове о томе стекла на основу изјава појединаца из суда”.

- Међутим, мислим да чак постоји и службени документ о Изетбеговићу у коме се суд изјаснио како одбија ту иницијативу. Мислим да је то било прије него што сам дошла у Трибунал. Суд се изјаснио да је размотрио случај, али да нема основа за оптужницу - рекла је Артманова.

Упркос томе што су највиши званичници трибунала, међу којима и бивши главни тужилац Карла дел Понте, неколико пута јавно рекли да су припремане оптужнице против некадашњег хрватског предсједника Фрање Туђмана и бившег бошњачког лидера Алије Изетбеговића, до тога никада није дошло.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић подсјећа да је Артманова раније давала бомбастичне изјаве којима је подизала буру у јавности, попут оних да се Слободан Милошевић сам тровао или да Ратко Младић свјесно погоршава своје здравствено стање с циљем да буде пуштен у Русију на лијечење, гдје би онда лажирао своју смрт. Међутим, Којић тврди да се овоме што је сада рекла Артманова може вјеровати.

- Матија Бећковић је у свом стилу јако лијепо рекао да су пред Хашким трибуналом сви невини, док им се не докаже да су Срби. Послије овога што је рекла Артманова, његове ријечи добијају пуну потврду, јер све више падају маске и показује се право лице те институције, из које су Срби добили све осим правде - каже Којић.

Нажалост, додаје он, посебно забрињава то што се по готово идентичној матрици понашају у “малом Хагу”, тј. Суду и Тужилаштву БиХ, којима је требало скоро двије деценије да подигну и потврде оптужнице против генерала Армије РБиХ Сакиба Махмуљина и Атифа Дудаковића.

Бивши потпредсједник Савеза логораша Републике Српске Славко Јовичић још 2003. године је након сусрета са Карлом дел Понте рекао да му је она наговијестила да ће у Хаг морати да оду најодговорнији бошњачки лидери.

Центри моћи

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да тврдња Флоренс Артман представља један од бројних доказа да је Хашки трибунал антисрпски суд.

- Хашки трибунал су основали западни центри моћи који већ готово три деценије воде политику дуплих аршина према којима су Срби главни кривци за ратове на простору бивше Југославије и агресори, а Албанци, Бошњаци и Хрвати тобоже жртве које су водиле ослободилачке ратове - оцијенио је Линта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана