“Евросонг” постао политичко ратиште

Глас Српске
“Евросонг” постао политичко ратиште

ТЕЛ АВИВ - Израел је ове седмице домаћин “Евросонга” и хиљада посјетилаца који су допутовали тим поводом, а Палестинци планирају алтернативу, с надом да ће на тај начин скренути пажњу на окупацију своје земље.

Алтернатива названа “Глобалвизија” биће одржана сутра, истог дана када је финално такмичење у Тел Авиву. Пропалестински активисти су рекли да је идеја за то потекла из чињенице да они неће да се противе догађају у Израелу, него да буду домаћини позитивне алтернативе.

Не очекује се да неки европски ТВ канал преноси те догађаје, али ће  они бити емитовани онлајн из Даблина, Лондона, Рамале и Хаифе, па организатори охрабрују људе да прате “Глобалвизију” умјесто “Евросонга”.

Учествоваће, како се очекује, утицајни британски музичар и продуцент Брајан Ино, уз истакнуте палестинске музичаре.

- У Хаифи ће наступити пјевачи који намјеравају да испуне жељу за чувеним евровизијским кичем - рекла је једна од организаторки Наџван Берекдар.

Она је објаснила да је циљ да се створи “алтернативни музички догађај који истиче оригиналне вриједности “Евросонга”, укључивост и разноликост”.

Израел је освојио Западну обалу, заједно с источним Јерусалимом и појас Газе у шестодневном рату 1967. године. Источни Јерусалим је касније анектиран, што међународна заједница никада није признала. Више од 600.00 Израелаца живи у јеврејским насељима на Западној обали и у источном Јерусалиму. Јеврејска насеља се сматрају нелегалним по међународном праву.

- Израел користи умјетност и културу да заташка окупацију - рекла је Берекдар.

Палестинци настоје да се њихови гласови чују осим на “Глобалвизији” и на другим мјестима. Зато је критиковано планирано гостовање Мадоне у финалу “Евросонга” у суботу. Мајка палестинског новинара којег су прошле године убили израелски војници током протеста дуж границе појаса Газе замолила је поп икону да од тога одустане. Мадона је одбацила позиве на бојкот и очекује се да њен наступ буде круна финала.

Израелска невладина организација “Прекинути тишину”, која се противи окупацији поставила је у Израелу билборд с поруком: “Усуди се да сањаш о слободи”, алудирајући на овогодишњи мото “Евросонга” “Усуди се да сањаш”. У појасу Газе музичари су у уторак наступили у рушевинама зграде срушене у недавном израелском удару из ваздуха у одговору на ракете које су испалили палестински екстремисти.

Истог дана хакери су успјели да прекину емитовање полуфиналне вечери на веб-сајту видео-снимком о лажном ракетном нападу. Израелски јавни сервис је за то оптужио Хамас, што је та исламска екстремистичка организација која влада Газом порекла.

Представници Исланда

У Тел Авиву је посебна пажња поклоњена представницима Исланда, групи “Хатари”, чији су чланови у полуфиналу наступили у одјећи од коже, држећи бичеве и који критикују Израел. Они би могли да скрену пажњу на патње Палестинаца, а ушли су у финале.

 

 (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана