Ерсофт и ловачки клубови регрутују екстремисте

В. З.
Ерсофт и ловачки клубови регрутују екстремисте

Сарајево - Поједини ловачки, стрељачки и ерсофт клубови, али и неке хуманитарне организације и удружења грађана у БиХ служе за регрутовање нових чланова екстремистичких група, показују обавјештајни подаци којима располаже Министарство безбједности БиХ.

У документу који је потписао министар безбједности Драган Мектић, као одговор на питање посланика ХДЗ-а БиХ у Парламенту БиХ Борјане Кришто о присуству и дјеловању организација које могу имати утицаја на безбједносну ситуацију, наведено је да агенције свакодневно прате дјеловање екстремистичких група и да о свему томе одстоји обимна документација.

- Ове групе у зависности од профила дјеловања дијеле се на оне које промовишу екстремна религијска и националистичка стајалишта, док дио њих изражава и спремност на насилне акције - пише у документу.

Посебно је наглашен проблем одстојања велике количине незаконитог наоружања заосталог из протеклог рата, али и то што поједини чланови ових група, према обавјештајним подацима, одраније имају искуства у борбеним активностима.

Због тога је апострофиран рад појединих ловачких, стрељачких и ерсофт клубова као идеално тло за спровођење ширења екстремистичких идеја и регрутовање нових чланова. У информацији није прецизирано о којим клубовима, удружењима и организацијама се ради.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић каже да се из дописа не може видјети, а ни закључити да ли БиХ може имати безбједносних проблема због све активнијег рада појединих екстремистичких група.

- Мектић нас мјесецима увјерава да је безбједносна ситуација на задовољавајућем нивоу и да у БиХ нема терориста, а сада нам пласира информације из којих се види да одстоје озбиљне индиције и сазнања да се чак и стрељачки и ерсофт клубови користе за регрутацију нових чланова екстремистичких група - каже Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана