Енергетика и здравство први на листи

Ведрана Кулага
Енергетика и здравство први на листи

Бањалука - Република Српска је припремила нацрт програма јавних инвестиција у којем је наглашено да би највише новца до 2022. године требало да оде у развој енергетског и здравственог сектора.

У нацрту програма јавних инвестиција од 2020. до 2022. године, који је усвојен на посљедњој сједници Владе РС, направљен је преглед капиталних пројеката за које су обезбијеђени или извјесни извори финансирања те преглед приоритетних пројеката за које још нема извора финансирања.

План Српске је, како је наведено у том документу, да у идуће три године буду реализовани пројекти вриједни 568,06 милиона КМ, а међу њима има и оних чија је градња већ почела. Анализе надлежних показују да су највеће инвестиције планиране у области енергетике, те у секторе здравства, избјеглица и расељених лица, пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и саобраћајну инфраструктуру.

- Планирана улагања у те секторе износе 89,32 одсто укупних планираних улагања. Овакав секторски распоред одражава и генералну развојну политику Владе, по којој физичка инфраструктура још захтијева велика улагања и по којој се велика пажња поклања предностима Српске попут енергетике и пољопривреде - истакла је министарка финансија РС Зора Видовић.

Највеће инвестиције, у износу од 221,51 милион, планиране су за реализацију пројеката из области производње и снабдијевања енергијом, а најзахтјевнији пројекат је градња вјетроелектране “Хргуд” вриједне 126,13 милиона, од чега се у 2019. години планира уложити готово милион марака.

У сектор здравства планирано је да буду уложена 124,53 милиона до краја 2022. године. Највише новца требало би да оде за градњу нове болнице у Добоју те за завршетак изградње и опремање преосталог простора у објекту Јужно крило - Поликлиника у Универзитетском клиничком центру РС.

Неколико десетина милиона КМ требало би да буде уложено за затварања колективних центара и алтернативних смјештаја те за Регионални програм стамбеног збрињавања. На списку приоритетних пројеката Владе Српске су и изградња моста на Сави, аутопутеви, обнова вагона.

Од укупно планиране капиталне потрошње на инвестиције у социоекономски развој односе се 544,44 милиона, од чега су капиталне инвестиције 541,59, а институционалне 2,85 милиона. Највеће учешће у финансирању пројеката имају иносредства, односно кредити у износу од 350,23 милиона, док ће домаће институције учествовати са 217,83 милиона КМ.

Економиста Зоран Павловић каже да Република Српска несумњиво има велики потенцијал за развој енергетике, а улагања у ту област никад доста, јер је енергију у сваком моменту могуће лако и сигурно продати.

- Увијек је исплативо улагати у енергетски сектор. Међутим, проблем је са улагањем у здравство. Инвестиције у тој области често нису хармонизоване са потребама грађана. Фокусирани смо на улагања у објекте, тачније, правимо нове болнице, а заборављамо улагати у кадар и то је нешто што би требало мијењати - поручио је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана