ЕУ се огласила поводом приштинске платформе

Агенције
ЕУ се огласила поводом приштинске платформе

Брисел - Европска унија “не коментарише ставове појединих страна” у дијалогу Београд-Приштина и тражи да власти у Приштини укину царине од 100 одсто на робу из Србије.

Укидањем таксе би се преговорима у дијалогу дошло до свеобухватног правно обавезујућег рјешења односа Србије и Косова, изјавила је у Бриселу портпаролка у Европској комисији Маја Коцијанчич.

То је био њен једини коментар на тражење новинара да каже да ли ЕУ не сматра ударцем и прекидом дијалога закон и платфору који је усвојила скупштина у Приштини с кључним ставовима да преговори морају довести до узајамног признавања Косова и Србије, укидања резолуције 1244 СБ УН, као и да Заједница српских општина не може имати извршна овлашћења.

“Као посредник Европска унија не коментарише ставове појединих страна у дијалогу и једино преговорима може доћи до споразума који је од интереса за грађане Косова, Србије и региона”, рекла је Коцијанчичева.

Она је додала да “у новембру прошле године донесена одлука владе Косова да уведе царине на робу из Србије и Босне и Херцеговине није од помоћи за стварање нужних услова за дијалог и зато понављамо захтјев ЕУ, као и САД које подржавају дијалог и других партнера, да се одмах укину те царине”.

Портпаролка високе представнице ЕУ Федерике Могерини је такође подвукла да споразум Београд-Приштина мора бити сагласан међународном праву и добити подршку ЕУ и свим држава чланица Уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана