Душко Перовић, шеф Представништва РС у Руској Федерацији: Руси спремили 200 милиона евра за термоелектране

Свјетлана Шурлан
Душко Перовић, шеф Представништва РС у Руској Федерацији: Руси спремили 200 милиона евра за термоелектране

Споразум о модернизацији термоелектрана "Гацко" и "Угљевик" требало би да буде потписан крајем маја и вриједан је 200 милиона евра, а за неколико мјесеци почеће и изградња постројења за гас у Зворнику.

Сарадња РС и Русије биће продубљена и у намјенској индустрији и Ремонтни завод "Орао" из Бијељине треба да добије лиценцу, чиме ће Српска бити регионални центар за ремонт мотора за руске хеликоптере, рекао је шеф Представништва РС у Руској Федерацији Душко Перовић.

Он је присуствовао састанцима руководства РС са руском делегацијом предвођеном предсједницом Савјета федерације Горњег дома парламента Русије Валентином Матвијенко на којима је разговарано о великим заједничким пројектима.

* ГЛАС: Након састанка делегација РС и Русије у Бањалуци најављено је да ће крајем маја бити потписан уговор о реконструкцији термоелектрана "Гацко" и "Угљевик". Шта ће бити предвиђено тим уговором?

ПЕРОВИЋ: Успоставили смо сарадњу са руском компанијом ЗИО која је произвођач опреме и у плану је да обаве модернизацију термоелектрана "Гацко" и "Угљевик". Вриједност инвестиције је око 200 милиона евра и за сваку од термоелектрана предвиђено је отприлике по 100 милиона. Главни задатак биће подизање инсталисане снаге термоелектрана и продужавање њиховог радног вијека. Тако бисмо добили додатну количину произведене струје и продужење вијека електрана за 15 до 20 година. РС треба што прије да припреми све што је неопходно за тај посао и да потпишемо уговоре, јер су они спремни да све финансирају, а да отплата буде обезбијеђена кроз испоруку струје која ће бити добијена модернизацијом. Захваљујући том аранжману РС неће давати свој новац, а бизнис план ће показати у којем периоду ће инвестиција бити отплаћивана испоруком струје. Модернизација треба да буде извршена у року од пет година, а планирано је да уговор за тај посао буде потписан на Економском форуму у Санкт Петербургу крајем маја и да потписивању присуствује предсједник Русије Владимир Путин.

* ГЛАС: У току је договор о изградњи постројења за гас у Зворнику. Колика је вриједност тог пројекта и о каквом је постројењу ријеч?

ПЕРОВИЋ: Представници "Гаспрома", пројектанти, инжењери и технолози су ове седмице били у Зворнику и обишли локацију за градњу постројења. Потписан је протокол са нашим предузећем "Гас-Рес", тако да све иде планираним током. За неколико мјесеци би требало да почне изградња и за око годину би требало да имамо завршено постројење. Вриједност те инвестиције је око 72 милиона долара. То је постројење у којем гас прелази из гасног у течно стање. На тај начин се обим гаса смањује 600 пута и онда је његов транспорт врло јефтин. Приликом процеса претварања гаса из гасног у течно стање ствара се енергија коју можемо да користимо за загријавање или за хлађење. То отвара могућност да поред тог постројења буду направљене хладњаче или постројење које ће производити струју.

* ГЛАС: Докле су дошли преговори о томе да Ремонтни завод "Орао" из Бијељине буде сервисни центар за руске хеликоптере који су стационирани у региону?

ПЕРОВИЋ: Ремонтни завод "Орао" треба да добије лиценцу од руске корпорације ОДК - Уједињени произвођачи мотора. Добијањем лиценце могли би да сервисирају моторе за руске хеликоптере, којих има 47 у региону. На тај начин Српска би била регионални центар за ремонт руских хеликоптера. Већ је потписан протокол и за моторе за цивилне хеликоптере смо добили скоро све што је потребно да можемо да их сервисирамо. Боримо се да добијемо исту могућност и за моторе за војне хеликоптере. Бирократија мало кочи, јер је ријеч о двојној намјени.

* ГЛАС: Преговара се и о набавци хеликоптера из Русије за потребе Министарства унутрашњих послова РС. Кад се могу очекивати резултати тих преговора?

ПЕРОВИЋ: Ријеч је о цивилним транспортним хеликоптерима за потребе МУП-а РС. Ти хеликоптери могу да се користе и за снимање, јер имају инфрацрвене камере, а могу да се користе и за контролу саобраћаја. Њихова набавка би требало да буде финансирана путем лизинга. Мислим да би договор за први хеликоптер могао да буде реализован већ почетком септембра. У сарадњи с Русијом много повољније добијамо те хеликоптере и њихова цијена је за око 40 одсто нижа од цијене у европским земљама.

Руско-српски храм

* ГЛАС: На љето је планирано полагање камена темељца за изградњу руско-српског храма у Бањалуци. Ко ће бити присутан од угледних гостију из Русије?

ПЕРОВИЋ: Биће присутан један високи званичник, али не можемо да откријемо о коме је ријеч. Надамо се да ће он бити у новој влади Русије, која ће бити формирана до 25. маја. Полагање камена темељца за руско-српски храм, чију ће градњу у највећем дијелу финансирати Русија, планирано је за другу половину јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана