Duple funkcije na zajedničkom nivou vode do nove blokade

Željka Domazet
Duple funkcije na zajedničkom nivou vode do nove blokade

Sarajevo - Izborom Kolegijuma Predstavničkog doma u četvrtak i preuzimanjem mandata novoizabranih poslanika otvorio se novi problem u funkcionisanju institucija BiH jer su čak tri delegata iz odlazećeg saziva Doma naroda preuzeli mandate u Predstavničkom domu, dok je četvrti izabran u Vijeće naroda Srpske.

Jedan srpski i dva delegata iz bošnjačkog kluba prihvatili su nove funkcije. Iz Centralne izborne komisije poručuju da su delegatska i poslanička funkcija nespojive što prevedeno u praksu znači da bi donošenje odluka na nivou BiH do daljeg moglo da bude potpuno blokirano jer će Dom naroda da radi u otežanim uslovima.

Bariša Čolak iz HDZ-a BiH takođe je osvojio mandat u Predstavničkom domu, ali za sada ostaje u Domu naroda.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak rekao je za "Glas Srpske" da je on ostao u Domu naroda iako je izabran u Predstavnički dom kako bi ova institucija mogla koliko-toliko da radi.

- Biće zaista teško raditi u narednom periodu jer kolege koje su u aktuelnom sazivu Doma naroda iz reda bošnjačkog naroda moraće dolaziti na sve sjednice da bi bilo kvoruma. Ukoliko se pitanje popune Doma naroda ne riješi uskoro biće problema, a predstoji nam mnogo posla, prije svega u vezi sa usvajanjem budžeta za narednu godinu - kaže Čolak za "Glas Srpske".

Kada će novi saziv Doma naroda BiH biti formiran u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da kaže. Potrebno je, prije svega, da bude formiran Dom naroda Parlamenta FBiH, a kada će se to dogoditi, zavisi prije svega od Centralne izborne komisije koja bi trebalo da utvrdi koji će se popis primijeniti prilikom popune tog doma, da li onaj iz 1991. godine ili iz 2013.

Podsjetimo, srpski klub je izabran na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS i njega će u naredne četiri godine činiti Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Mladen Bosić.

Iz Centralne izborne komisije  su rekli "Glasu Srpske" da su funkcije poslanika u Predstavničkom domu i delegata u Domu naroda  nespojive i da  jedna osoba u isto vrijeme ne može biti i poslanik i delegat.

- Na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma novoizabranim poslanicima su uručena uvjerenja o dodjeli mandata koja sadrže izjavu o prihvatanju ili odbijanju mandata. U slučaju da prihvate mandat, a ne podnesu sami ostavku u Domu naroda, onda CIK po službenoj dužnosti ima rok od 15 dana da utvrdi prestanak njihovog  mandata u Domu naroda - rekli su u CIK-u.

Istakli su da delegat Ognjen Tadić koji je izabran u Vijeće naroda Republike Srpske u isto vrijeme može biti i delegat u Domu naroda BiH jer te funkcije nisu okarakterisane kao sukob interesa. 

Popis ponovo na dnevnom redu

 

IZ CIK-a su "Glasu Srpske" potvrdili da će naredne sedmice nanovo otvoriti raspravu o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

Sporenja oko toga koji popis primijeniti i dalje su aktuelna i CIK je, kako saznajemo, još uvijek podijeljen pa ništa ne nagovještava da će bilo kakva odluka biti donijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana