Дудаковић испред суда у загрљају специјалца

Жељка Домазет
Дудаковић испред суда у загрљају специјалца

Сарајево - Ратног команданта Петог корпуса Армије РБиХ Атифа Дудаковића, који је осумњичен за злочине над Србима и Бошњацима, након пуштања на слободу уз изречене мјере забране, уз загрљаје и пољупце дочекао је и специјалац Федералне управе полиције (ФУП) Карло Јуларић.

Поштовање мјера забране изречених Дудаковићу и његових 12 сабораца треба да контролише управо ФУП, односно полицијске станице у неколико општина, које су у његовом саставу.

Камере и фотоапарати су крајем априла забиљежили како Јуларић грли и љуби Дудаковића испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ, након што је пуштен само три дана послије хапшења због сумње да је одговоран за ратне злочине над стотинама Срба и својих сународника лојалних Фикрету Абдићу. Јуларић је и на свом профилу на “Фејсбуку” раније објавио фотографију на којој са Дудаковићем сједи у угоститељском објекту.

Из ФУП-а нису одговорили на питања о радном ангажману Јуларића, али је он на пословној друштвеној мрежи “ЛинкедИн” навео да је припадник Специјалне полицијске јединице ФУП-а, док на “Фејсбуку” објављује фотографије са обука. На интернету су доступни и подаци о пријему Јуларића у полицијске снаге ФБиХ.

Директор ФУП-а Драган Лукач рекао је да не зна ко је Дудаковића дочекао и да први пут чује за информацију да је тамо био и специјалац ФУП-а.

- Нико ме о томе није обавијестио. Откуда ви знате да је тамо био припадник наше Специјалне јединице - упитао је Лукач.

На констатацију да су га забиљежиле камере, упитао је да ли је био у униформи, а на одговор да није, Лукач је поновио да заиста не зна ко је био пред Судом и Тужилаштвом БиХ.

- Једини мој коментар на то је чињеница да није био у службеној униформи и да није имао никакав задатак тамо, нити је био на дужности. Не могу улазити у то да ли се познају и какви су њихови приватни односи. Он је тамо могао бити само приватно и у те ствари не могу улазити - рекао је Лукач.

У институцијама РС које се баве истраживањем и документовањем ратних злочина истичу да је чињеница да осумњиченог за ратни злочин дочекује припадник ФУП-а и те како забрињавајућа и недопустива из више разлога. Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић каже да су и на њихову адресу стигле фотографије са дочека Дудаковића испред Суда БиХ када је пуштен на слободу.

- Све смо упутили МУП-у РС на провјеру, да бисмо и званично добили потврду да ли је ријеч о припаднику ФУП-а. Ако је заиста ријеч о њиховом припаднику, то додатно потврђује наше оправдане сумње да у ФУП-у, чији припадници треба да контролишу да ли осумњичени који су пуштени на слободу поштују мјере забране, на најдиректнији начин помажу Дудаковићу да врши притисак на свједоке - истакао је Којић.

Појашњава да ће одбрана имати сва имена свједока који су саслушани и оних који треба да буду саслушани и заштићених свједока.

  • То отвара могућност да се на свједоке најдиректније утиче. Дудаковић може да има помоћ из ФУП-а да оствари контакте са свједоцима, да добије увид у све што свједоци буду говорили и да им да смјернице шта да говоре и како да свједоче - рекао је Којић и додао да је и овај случај још један разлог због којег су Дудаковић и остали похапшени требало да остану у притвору да би истрага могла бити несметано настављена.

Прогон Срба због фотографија

Оружане снаге БиХ покретале су дисциплинске поступке за много безазленије ствари, поготово када је ријеч о припадницима српског народа.

Посљедњи случај је покретање дисциплинског поступка против војника Ђорђа Тојчића, јер је на свом профилу на “Инстаграму” објавио фотографију капе која подсјећа на војну какву је носио ратни командант Војске РС генерал Ратко Младић и који је неправоснажно осуђен за ратне злочине. Случај, према писању медија у ФБиХ, истражује и полиција. Тојчић се нашао на удару и због фотографисања са Стеваном Гарићем, сином Раде Гарића, који је крајем децембра прошле године ухапшен због сумње да је учествовао у злочинима на подручју Власенице.

Војно-дисциплински савјет Оружаних снага БиХ у новембру 2016. је водио поступак против поручника Ненада Павића, јер је фотографисан у униформи како се изјашњава на референдуму о Дану РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана