Дубровник мора да исплати сарајевској фирми скоро милион КМ одштете

klix.ba
Дубровник мора да исплати сарајевској фирми скоро милион КМ одштете

Дубровник - Општински суд у Дубровнику прихватио је захтјев за одштету који је поднио сарајевски “Šipad Export Import”, јер је Дубровник користио дрво те компаније за заштиту града након бомбардовања 1991. године.

Пресуду против Града Дубровника и Републике Хрватске донио је Општински суд у Дубровник прихвативши велики дио тужбеног захтјева сарајевске фирме и то због дрвене грађе што је још за вријеме рата уништена и нестала у дубровачкој луци, пише ”Телеграм.хр”, а преноси “klix.ba”.

Тужбу је фирма “Šipad Export Import”, која је насљедник предратне фирме “Шипад”, поднио још средином 1995. године. Сада је спор, додуше неправоснажно, добила у своју корист. Ова сарајевска компанија, над којом је недавно отворен стечај, осим у Дубровнику, своју имовину у Хрватској тражи и у Шибенику.

Ова прича почиње још прије рата. Тада је “Шипад” преко Луке Дубровник паковао и извозио дрвену грађу. Када је Југословенска народна армија напала Дубровник, већина дрвне грађе управо је била спремна за извоз. Током ратних година један дио те грађе је изгорио, док је само мањи дио прошао неоштећен.

Још током рата дубровачке градске власти доносе одлуку да се “Шипадова” дрвена грађа стави на располагање како би се санирале посљедице изазване гранатирањем. У обнови је тако кориштено дрво јеле и смрче које је уграђивано у разне објекте. Наводно је дио била преузела Хрватска војска. Укупно је искориштено 3.041.722 метара кубних дрвне грађе која је, како је “Šipad Export Import” навео у тужби, била вриједна 593.190 америчких долара, а суд је израчунао да би данашња противвриједност том износу била 3,3 милиона куна, или нешто више од 883.000 КМ.

Прва судска одлука у овом случају донијета је још 2007. године. Тада је закључено да се заиста радило о ратној штети, те да ни Лука Дубровник ни Град Дубровник ни Република Хрватска нису за то одговорни. Иако је та пресуда постала правоснажна, Врховни суд Републике Хрватске ју је 2013. године, након ревизије коју је тражио “Шипад”, укинуо и вратио случај на поновно суђење. Врховни суд је тада оцијенио да се не ради о ратној штети, већ о повреди обавезе тужених да надокнаде “Шипаду” одузета материјална добра за потребе обране.

У поновљеном поступку који је управо добио свој неправоснажни епилог, Општински суд у Дубровнику закључио је да су Град Дубровник и Република Хрватска заиста одговорни за штету учињену “Шипаду”, док Лука Дубровник не сноси никакву кривицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана